Вступити до родини ATR

У Нацраді розповіли, як у Криму ловити українські телеканали

20 жовтня 2020, 08:27
691

Українські телеканали в окупованому Криму доступні для перегляду, але їхній перегляд на супутникових каналах можливий через спеціальний тюнер.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Про це повідомив член Національної ради з питань телебачення і радіомовлення Максим Онопрієнко, передає Укрінформ.

«З 29 січня 2020 року українські медіагрупи закодували свій супутниковий сигнал. Права на супутникову ретрансляцію передано провайдерам програмної послуги ТОВ «Віжн ТБ» та ТОВ «Екстра-ТВ», що діють як супутникові платформи під торговими марками «Viasat» та «XТRA TV» відповідно. Для перегляду супутникових програм чотирьох провідних медіагруп України, а саме «1+1 Media», «Медіагрупа Україна», StarLightMedia та Inter Media Group, абоненти за власним бажанням мають укласти договір на придбання спеціалізованого приймача супутникових телерадіопрограм (тюнера) із встановленою криптопрограмою (прошивкою) та сплачувати відповідні щомісячні платежі», — розповів Онопрієнко.

Водночас він звернув увагу, що чинне законодавство надає всі підстави для реалізації телерадіоорганізаціям свого права на кодування сигналу.

«Зважаючи на велику кількість звернень від громадян щодо відновлення супутникових трансляцій у відкритому доступі, президент України і провідні медіагрупи домовились терміново забезпечити запуск незакодованих супутникових міжнародних версій своїх загальнонаціональних телеканалів і таким чином знову зробити телебачення доступним для громадян України», — підкреслив член Національної ради.

Він додав, що за результатами проведеного Національною радою у період з 15 по 18 червня 2020 року моніторингу 112-ти телерадіоорганізацій України, які мають ліцензії на супутникове мовлення, зафіксовано 83 програми, які транслювались у некодованому, відкритому вигляді, 48 — у кодованому.

«Навіть незважаючи на ситуацію довкола кодування сигналу провідних телеканалів, громадяни України можуть переглядати достатню кількість відкритих супутникових вітчизняних телепрограм з різними жанрами та тематичними напрямками», — зазначив Онопрієнко.

Нагадаємо, з серпня 2020 року перший кримськотатарський телеканал ATR перейшов на мовлення виключно на супутнику Amos-7 (4 ° W). Щоб дивитися ATR на супутнику Amos у форматі HD, необхідно мати відповідний тюнер з прошивкою HD. Можна зробити автопошук каналу або ж налаштувати його за параметрами. Також прямі ефіри телеканалу ATR можна дивитися на сайті ATR.ua і в мобільному додатку. Його можна безкоштовно скачати в Play Маркет (Android) і App Store (Apple). Окрім того, найцікавіші моменти ефірів дивіться на YouTube-каналі ATR. Також підписуйтесь на телеканал ATR у соціальних мережах: FacebookTelegram.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ