Вступити до родини ATR

У Києві вшанували памʼять Амет-Хана Султана

26 жовтня 2020, 11:30
709

25 жовтня активісти у Києві вшанували пам’ять героя кримськотатарського народу, льотчика-аса, учасника Другої світової війни, двічі героя Радянського Союзу Амет-Хана Султана. До 100-ї річниці з дня народження героя відбулася церемонія покладання квітів до його пам’ятника.

ФОТО: Рефат Чубаров

ФОТО: Рефат Чубаров

Про це повідомляє Рефат Чубаров на своїй сторінці у Facebook.

«Ми висловлюємо нашу повагу до пам'яті Амет-Хана Султана не тільки за його мужність і самопожертву в роки Другої світової війни, але перш за все за його участь в кримськотатарському національному русі і відданість своєму народові в найбільш трагічні для нього часи — роки вигнання», — написав Чубаров.

Організаторами заходу у Києві виступили Меджліс кримськотатарського народу та громадське об’єднання «Кримська родина».
Раніше стало відомо, що Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету, присвячену 100-річчю з дня народження активного учасника національного руху кримських татар Амет-Хана Султана. Окрім того, «Укрпошта» випустила художній конверт до 100-річчя від дня народження видатного кримського татарина.
​Нагадаємо, Амет-Хан Султан народився 25 жовтня 1920 року в Криму, в Алупці. У період Другої світової війни він здійснив понад 600 бойових вильотів, в яких особисто збив 30 літаків супротивника і 19 — у складі груп. Тільки в кримському небі він збив шість бойових фашистських літаків. Після війни він брав безпосередню участь у підготовці до польотів в космос перших космонавтів — Юрія Гагаріна, Германа Титова, Павла Поповича та інших. Амет-Хан Султан не отримав звання Героя втретє тому, що називав себе кримським татарином. Льотчик трагічно загинув 1 лютого 1971 при здійсненні чергового випробувального польоту.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ