Вступити до родини ATR

Адвокат Джеміля Гафарова намагається підтвердити статус інвалідності політв'язня

26 жовтня 2020, 14:28
667

Адвокат політв'язня Джеміля Гафарова подав заяву свого підзахисного в бюро медико-соціальної експертизи Мінпраці та соцзахисту РФ про необхідність чергового щорічного підтвердження статусу інваліда.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це адвокат Ріфат Яхін повідомив активістам «Кримської солідарності».

«Сьогодні Гафаровим було підписано необхідну заяву, яку я заздалегідь підготував на адресу бюро медико-соціальної експертизи через слідчий ізолятор з моїм супровідним листом. Цю заяву вручено в канцелярію слідчого ізолятора Криму», — розповів захисник.

За словами Яхіна, неодноразові заяви про те, що Гафарову необхідно організувати медичний огляд, від самого політв'язня надходили ще з початку літа поточного року, без участі адвоката.

«До сьогодні жодних медобстежень не проводилося, його заяви ігнорувалися. Тому мною із супровідним листом відповідну заяву було здано в канцелярію слідчого ізолятора. Цей медичний огляд повинна проводити медико-санітарна частина 91, а саме їхня філія, розташована на території СІЗО Криму, яка відповідає за медичне обслуговування в місці тримання під вартою. З боку медико-санітарної частини відбувається халатне ставлення», — написав адвокат.

Захисник додав, що на початку жовтня Гафарова вивозили на проміжне медобстеження, але тоді супроводжуючий медичний працівник медсанчастини не підготувала належну супровідну медичну документацію.

«Йому повинні були зробити УЗД серця і нирок, а вона (медичний працівник — ред.) навіть не знала цього. Не було оформлено жодного належного направлення. У зв'язку з цим лікар у лікарні ім. Семашко відмовилася робити УЗД і Гафаров був повернутий назад до СІЗО. І тому, щоб уже покласти край недбалості з боку медиків МСЧ-91 ФСВП Росії, захистом подано заяву Гафарова з відповідним супровідним листом адвоката», — підсумував Яхін.

Як повідомляв ATR.ua, стан здоров’я Джеміля Гафарова, який має інвалідність ІІ групи, погіршився через антисанітарні умови утримання та відсутність медичної допомоги. Політв’язень скаржиться на різке загострення хронічних хвороб. Його турбують постійні судоми в ногах, сильний біль у серці та різкі стрибки тиску. 

Джеміль Гафаров є фігурантом «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група). Він був затриманий серед інших 20 осіб внаслідок облави ФСБ на кримських татар у Криму 27 березня 2019 року за підозрою у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір». 10 вересня Джемілю Гафарову, Іззету Абдуллаєву, Енверу Аметову, Владлену Абдулкадирову, Сейрану Муртазі, Сервету Газієву, Рустему Сейтхалілову, Меджиту Абдурахманову продовжили термін тримання під вартою до 15 грудня 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ