Вступити до родини ATR

Окупанти продовжують обмежувати кримськотатарських політв’язнів у термінах ознайомлення зі «справою»

27 жовтня 2020, 14:34
602

Окупаційний «Київський районний суд» Сімферополя частково задовольнив клопотання «слідчого» ФСБ про обмеження терміну ознайомлення з матеріалами «справи про так званий тероризм» щодо сімох фігурантів другої сімферопольської групи.

Про це повідомили адвокати політвʼязнів, передають активісти «Кримської солідарності».

Так, фігуранти «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група) Руслан Сулейманов, Осман Аріфмеметов, Ескендер Сулейманов, Сейтвелі Сейтабдієв, Акім Бекіров, Рустем Сейтхалілов мають ознайомитися із десятками томами «справи» до 20 листопада. Ще один політв’язень — Раїм Айвазов — до 26 листопада.

«Ми заперечували, вказували на те, що, по-перше, процесуальні документи, які є в матеріалах, не всі пронумеровані і прошнуровані неналежним чином, як цього вимагає КПК Росії. Також Осман (політв’язень Аріфмеметов — ред.) повідомив, що його та інших підсудних у цій справі неодноразово вивозили по 20 чоловік, привозили в якийсь підвал УФСБ, де не було нормального освітлення, що також перешкоджало ознайомленню», — повідомив захисник Османа Аріфмеметова Айдер Азаматов.

За словами інших адвокатів, матеріали «справи» дуже обʼємні, а окупаційні «слідчі» надають їх не в повному обсязі, а частково.

«З моменту надання матеріалів кримінальної справи ми неодноразово клопотали, щоб матеріали надавалися нам в повному обсязі, проте слідство видає їх дозовано, видає саме ті матеріали, які вважає за необхідне видавати», — наголосила адвокат Руслана Сулейманова Ліля Гемеджі.

Нагадаємо, 21 жовтня окупаційний «Київський районний суд» Сімферополя також обмежив термін розгляду матеріалів «справи про так званий тероризм» фігурантам другої сімферопольської групи Шабану Умерову, Ремзі Бекірову, Фарходу Базарову, Яшару Муедінову та Рустему Шейхалієву. Загалом аналогічні постанови «суду» є вже у 14-ти фігурантів цієї «справи».

Як повідомляв ATR.ua, внаслідок облави ФСБ на кримських татар у Криму 27 березня 2019 року були затримані 20 осіб за підозрою у причетності до організації «Хізб ут-Тахрір» (забороненої в РФ). 28 березня стало відомо про затримання у Ростові-на-Дону ще трьох кримських татар, в чиїх будинках на півострові окупанти напередодні провели обшуки. Пізніше «Київський райсуд» Сімферополя заарештував усіх 23 кримських татар. Згодом деяких фігурантів «справи» незаконно етапували до Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ