Вступити до родини ATR

Відбулася презентація другої антології «Кримського інжиру»

29 жовтня 2020, 09:43
878

28 жовтня відбулася онлайн-презентація другої антології найкращих творів письменницько-перекладацького конкурсу «Кримський інжир / Qırım inciri», що відбувся у 2019 році.

Онлайн-трансляцію у Facebook вели сторінки «Видавництва Старого Лева» та «Кримського Дому».

«У книзі «Кримський інжир. Демірджі» твори-оригінали дозволяють доторкнутися до автентичної кримсько­татарської культури, відчути кримську природу, заглибитися в темні сторінки історії півострова, зрозуміти світовідчуття кримчан сьогодні», — зазначають укладачі.

Особлива цього року й назва антології, до вибору якої організатори підійшли творчо.

«До назви антології «Кримський інжир» ми цього року додали підзаголовок Демірджі / Demirci — на честь гори, що неподалік Алушти й у перекладі з кримськотатарської означає «коваль». У радянські часи ця гора з дивовижними краєвидами та химерними скелями мала викривлену назву «Демерджі», тому повернення автентичної назви у нашій книжці видається мені символічним», — відзначає засновник літературного конкурсу «Кримський Інжир» Алім Алієв.

Окрім того, під час онлайн-презентації Алім Алієв повідомив, що зважаючи на напружену ситуацію у зв’язку з пандемією коронавірусу, прийом робіт для участі у третьому конкурсі «Кримський інжир» продовжено до 22 листопада. Також цього року були зняті обмеження щодо перекладів. Зокрема, тепер бажаючі можуть перекладати не лише сучасні, а й класичні твори українських та кримськотатарських авторів.

Презентація відбулася за участі координаторів конкурсу Аліма Алієва та Анастасії Левкової, а також співзасновниці «Видавництва Старого Лева» Мар’яни Савки. До розмови також долучилися переможці другого конкурсу «Кримський інжир»: Сейран Ібрагім, Майе Сафет, Джан Гуль, Зера Бекірова, Сергій Синоптик та В’ячеслав Левицький.

Замовити другу антологію конкурсу «Кримський інжир» вже можна на сайті «Видавництва Старого Лева».

Як повідомляв ATR.ua, минулого року кримськотатарські політв’язні, фігуранти «справи про так званий тероризм» Осман Аріфмеметов і Сервер Мустафаєв отримали нагороди у спеціальній номінації «Слова свободи» в рамках другого літературного конкурсу «Кримський інжир».

Нагадаємо, літературний конкурс «Кримський інжир» — це українсько-кримськотатарський конкурс поетів, прозаїків та перекладачів, який вперше відбувся у 2018 році. Тоді на конкурс прийшло 244 роботи від 135 авторів з усієї України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ