Вступити до родини ATR

Громадські активісти вимагають термінового засідання уряду через ситуацію з COVID-19 у Криму

29 жовтня 2020, 10:26
646

Українські громадські організації звернулися до уряду через критичну гуманітарну ситуацію на тимчасово окупованих територіях у зв’язку із пандемією COVID-19.

Відповідне звернення опублікував благодійний фонд «Восток SOS».

«Громадяни України, які проживають на тимчасово окупованих територіях, не мають можливості отримати якісний медичний супровід, відсутній постійний контакт із сімейним лікарем для контролю свого стану здоров’я. Обмеження, які вводяться окупаційними адміністраціями по свободі пересування, а також карантинні обмеження, які вводить Уряд України залишає мешканців окупованого Криму та Донбасу один на один з викликами пандемії», — йдеться у листі.

За словами активістів, через штучне регулювання статистики, спроби приховати правду та викривлення інформації окупантами, на тимчасово окупованих територіях відбувається неконтрольоване поширення інфекції серед населення, колапс медичної системи та обмеження доступу до медичної допомоги та лікарських засобів.

«Громадські організації звертаються до уряду з пропозицією відреагувати на критичну гуманітарну ситуацію на тимчасово окупованих територіях і провести термінове засідання уряду чи урядову нараду під головуванням прем’єр-міністра або профільного віце-прем’єр-міністра України та спростити процедури оформлення і надання гуманітарної допомоги міжнародними організаціями. Для допомоги жителям тимчасово окупованих територій українська влада, серед іншого, може подбати про варіанти забезпечення онлайн-консультування хворих, створення доступних інформаційних матеріалів», — зазначили ініціатори звернення.

Окрім того, громадські організації переконані у важливості порушення питання гуманітарної кризи в окупованому Криму на міжнародному рівні задля тиску на державу-окупанта у зв’язку з невиконанням нею зобов’язань щодо захисту цивільного населення.

Нагадаємо, раніше Меджліс кримськотатарського народу звернувся із закликом до ОБСЄ, ООН, ВООЗ та Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця відреагувати на катастрофічну епідеміологічну ситуацію, викликану високим темпом зростання захворюваності COVID-19 в окупованому Криму.

Зазначимо, що станом на ранок 29 жовтня загальна кількість хворих на півострові, за офіційними даними окупантів, досягла 11 173 осіб (9009 — у Криму, 2164 — у Севастополі).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ