Вступити до родини ATR

Меджліс звернувся до світової спільноти через катастрофічну ситуацію з COVID-19 у Криму

27 жовтня 2020, 07:47
757

Меджліс кримськотатарського народу закликав ОБСЄ, ООН, ВООЗ та Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця відреагувати на катастрофічну епідеміологічну ситуацію, викликану високим темпом зростання захворюваності COVID-19 в окупованому Криму.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Про це йдеться у заяві представницького органу кримськотатарського народу, оприлюдненій Рефатом Чубаровим.

«У тимчасово окупованому РФ Криму складається катастрофічна епідеміологічна ситуація, викликана високими темпами поширення пандемії і захворюваністю на «COVID-19». <...> Російська окупаційна влада Криму приховує від громадськості і міжнародних організацій об'єктивну картину захворюваності та смертності внаслідок COVID-19», — зазначили у Меджлісі.

Через це представники Меджлісу кримськотатарського народу звернулися до світової спільноти задля об’єктивної реакції на катастрофічну ситуацію з COVID-19 на півострові.

«Президія Меджлісу кримськотатарського народу закликає Спеціальну моніторингову місію ОБСЄ в Україні (СММ) і Моніторингову місію ООН з прав людини в Україні відвідати тимчасово окуповану РФ територію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя з метою вивчення  ситуації з дотриманням прав людини на півострові, зокрема щодо охорони здоров’я та надання медичної допомоги у випадку захворювання. Президія Меджлісу кримськотатарського народу закликає Всесвітню організацію охорони здоров'я (ВООЗ) та Міжнародний рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця у взаємодії з Урядом України вжити невідкладних заходів щодо надання жителям  тимчасово окупованого РФ Криму якісного медичного обслуговування в умовах пандемії COVID-19», — йдеться у заяві.

Зазначимо, що за даними окупаційної «влади» Криму, кількість хворих на COVID-19 на півострові перевищила 10 тисяч осіб. Також повідомляється про майже 200 смертей від коронавірусу у Криму. Водночас Постійне представництво президента України в АРК та українські правозахисники стверджують, що Росія замовчує реальний стан справ з інфікованими COVID-19 у Криму. Зокрема, Кримська правозахисна група повідомляє, що окупаційний «уряд» Криму цілеспрямовано применшує публічну статистику смертності від COVID-19.

Як повідомляв ATR.ua, попри зростання кількості хворих на COVID-19, представники «влади» окупованого Криму раніше заявили, що вони не мають наміру повертатися до більш суворих обмежувальних заходів через поширення коронавірусної інфекції. Нагадаємо, що, нині у Криму продовжує діяти так званий «режим підвищеної готовності», оголошений через поширення COVID-19 у березні 2020 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ