Вступити до родини ATR

Карикатура на Ердогана: Туреччина подала позов проти Charlie Hebdo

29 жовтня 2020, 12:06
766

Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган подав позов на французький журнал Charlie Hebdo за карикатуру на нього.

ФОТО: Reuters

ФОТО: Reuters

Про це повідомляє турецьке агентство Anadolu.

Адвокат президента Хусейн Айдин подав у прокуратуру Анкари заяву про порушення кримінальної справи, підкресливши особливу роль керівництва журналу і карикатуриста в цій справі. На його думку, карикатура є «образливим контентом» і «кримінальним наклепом», який не має нічого спільного зі свободою слова.

Водночас до МЗС Туреччини вже викликали повіреного у справах Франції.

«Тимчасово повірений у справах посольства Франції в Анкарі був викликаний до Міністерства закордонних справ з приводу карикатури в журналі Charlie Hebdo, яку міністерство рішуче засуджує», — йдеться у повідомленні агенства.

Раніше прокуратура Анкари також почала кримінальне розслідування щодо керівництва Charlie Hebdo за образу президента, що є злочином відповідно до законодавства Туреччини.

Як повідомляв ATR.ua, Анкара обурилася карикатурою на турецького президента Реджепа Таїпа Ердогана, яку у черговому номері випустив французький сатиричний журнал Charlie Hebdо. На фото Ердоган зображений у спідній білизні на дивані. Він задирає спідницю жінці в традиційному мусульманському вбранні й вигукує: «Ось і пророк!».

Нагадаємо, минулого тижня стався конфлікт між президентами Туреччини й Франції. Зокрема, Ердоган заявив, що Макрону потрібно «лікувати психіку» через політику щодо мусульманської меншини. Все розпочалося після гучного вбивства вчителя коледжу у Франції. Вбивцею виявився російський радикал, що нібито сповідує іслам, а його мотиви — карикатури саме журналу Charlie Hebdo про пророка Мухаммеда, які вчитель показував учням. Після цього у Франції закрили деякі мечеті, а людей, що виступали на захист убивці вчителя, почали переслідувати. Тоді Макрон заявив, що «ісламісти не зможуть спокійно спати у Франції».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ