Вступити до родини ATR

Україна привітала відвід голландського судді у справі про скіфське золото

29 жовтня 2020, 14:01
783

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що відвід голландського судді, якого підозрюють в упередженості у справі про скіфське золото, це великий крок для України.

Про це він повідомив під час брифінгу, передає пресслужба МЗС.

«Дуже довго Україна боролася за відвід голландського судді, щодо якого є серйозні причини підозрювати його в упередженості в цій справі. Хоча може здатися, що це один з чергових, звичайних процесуальних кроків у справі. Але те, що вчора цього суддю відвели, є дуже важливим досягненням», — заявив Дмитро Кулеба.

Міністр додав, що суд ще не встановив, коли відбудеться нове засідання у цій справі, але МЗС разом з Міністерством юстиції продовжить працювати над тим, щоб справа просувалася вперед якомога швидше.

Як відомо, 28 жовтня Апеляційний суд Амстердама ухвалив рішення про відвід судді Дуко Ораньє, якого підозрюють в упередженості через зв'язки з Росією у справі про скіфське золото.

Нагадаємо, що Україна і музеї окупованого Криму упродовж тривалого часу вели судову тяжбу за повернення колекції золота. 14 грудня 2016 року суд в Амстердамі відмовився повертати в окупований Крим колекцію експонатів, вивезених у 2014 році, до окупації півострова Росією, на виставку в амстердамський музей Алларда Пірсона. Суд вирішив повернути артефакти Україні. Музеї окупованого Криму кілька разів намагалися оскаржити це рішення.

Зазначимо, що експонати кримських музеїв використовувалися для оформлення виставки «Крим: золото і секрети Чорного моря», яка з лютого по серпень 2014 року була представлена в музеї Алларда Пірсона. Після анексії українського Криму Росією окупанти заявили про «права» на експонати, вивезені з півострова. Колекція складається з понад 2 тисяч предметів зі страховою оціночною вартістю близько $ 2 млн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ