Вступити до родини ATR

Чубаров — про катастрофічну ситуацію з COVID-19 у Криму: Окупанти рятують тільки «своїх»

30 жовтня 2020, 09:49
954

Окупанти на території півострову у період пандемії COVID-19 опікуються здоров’ям виключно «своїх людей», громадяни України не є об'єктом особливої уваги.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Про це заявив очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров в ефірі телеканалу ДОМ.

«Так званий «віце-прем'єр» Романовська, коли захворіла, її вивезли одразу за межі Криму. Так само Ковітіді, так званий «сенатор», лікується в Москві. Так званий «мер» міста Ялти — Імгрунт помер власне на території самої Росії. Тобто своїх людей вони рятують. Всі інші люди, громадяни України, які живуть на території окупованого Криму, для Росії не є об'єктом особливої уваги», — пояснив Чубаров.

Також він додав, що медиків у Криму змушують приховувати справжні причини смерті пацієнтів і замість COVID-19 вказувати супутні захворювання.

«Дуже багато людей змушені лікуватися вдома. Часто літнім людям відмовляють у госпіталізації. Лікарі в Криму отримали сувору настанову, щоб у разі смертності вказувати ту супутню хворобу, яка викликана захворюванням на коронавірус. І в аптеках Криму зникли найбільш затребувані ліки. <...> Чому Російська Федерація як держава, що окупує Крим, з цим не справляється? А вона і не збиралася з цим справлятися», — наголосив він.

За словами Рефата Чубарова, Меджліс ініціював збір допомоги хворим у Криму.

«Катастрофічна ситуація з поширенням коронавірусу в Криму стала предметом обговорення на виконавчому комітеті Всесвітнього конгресу кримських татар і Меджлісу кримськотатарського народу. Ми провели кілька онлайн-зустрічей з діаспорою і з Кримом. І в результаті народилося рішення про те, щоб організувати збір ресурсів, у тому числі ліків, аби допомогти найбільш нужденним, хворим людям в Криму. І ми визначили кримськотатарську громадську організацію «Кримська родина» — це та організація, яка модерує на материковій Україні ці дії», — сказав глава Меджлісу.

Зазначимо, що станом на 30 жовтня загальна кількість хворих на півострові, за офіційними даними окупантів, досягла 11 463 осіб (9225 — у Криму, 2238 — у Севастополі).

Нагадаємо, раніше Меджліс кримськотатарського народу звернувся із закликом до ОБСЄ, ООН, ВООЗ та Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця відреагувати на катастрофічну епідеміологічну ситуацію, викликану високим темпом зростання захворюваності COVID-19 в окупованому Криму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ