Вступити до родини ATR

Зеленський пропонує Верховній Раді звільнити всіх суддів КСУ

30 жовтня 2020, 10:54
705

Президент України Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт, яким пропонує звільнити весь склад Конституційного суду України.

Відповідний законопроєкт «Про відновлення суспільної довіри до конституційного судочинства» зареєстровано на сайті Верховної Ради.

Президент пропонує звільнити всіх суддів КСУ, які 27 жовтня ухвалили рішення про припинення діяльності антикорупційних органів.

Як зазначено в пояснювальній записці, поданий законопроєкт має на меті забезпечити конституційний лад в Україні та не допустити узурпації влади суддями Конституційного суду.

«Відтак існує необхідність забезпечити збереження європейського та євроатлантичного вибору українського суспільства, дотримання принципу верховенства права конституційними органами, усунути загрозу для національної безпеки України та забезпечити дотримання принципу верховенства права, встановленого Конституцією України», — йдеться у пояснювальній записці.

Окрім цього, президент України пропонує почати процес відбору нових суддів та повернути редакцію закону «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу, які діяли до рішення Конституційного суду.

Наразі проєкт передали на розгляд профільного комітету.

Напередодні Володимир Зеленський скликав термінове закрите засідання РНБО для визначення заходів невідкладної належної реакції держави «на нові загрози та виклики національній безпеці та обороні країни». Згодом президент підписав Указ № 477/220 «Про рішення Ради національної безпеки і оборони України від 29 жовтня 2020 року «Про вжиття заходів для відновлення нормативно-правового регулювання діяльності антикорупційних органів та довіри до конституційного судочинства». У ньому зазначається, що для відновлення нормативно-правового регулювання діяльності антикорупційних органів та довіри до конституційного судочинства Кабмін має невідкладно вжити заходів щодо ведення Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування.

Нагадаємо, 28 жовтня Національне агентство з питань запобігання корупції закрило доступ до Єдиного державного реєстру декларацій про доходи. Так, КСУ оприлюднив рішення, яким визнав неконституційними низку положень закону України «Про запобігання корупції» та кримінальну відповідальність за декларування недостовірної інформації. Тобто електронне декларування в Україні з 28 жовтня фактично ліквідоване.

Зазначимо, що в Європейському Союзі стурбовані рішеннями Конституційного Суду України щодо діяльності антикорупційних органів, вони можуть стати підставою для тимчасового припинення безвізового режиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ