Вступити до родини ATR

Денісова: вирок, винесений кримськотатарським політв'язням — незаконний та політично вмотивований

4 листопада 2020, 07:10
847

Правозахисники обурені вироками, що були винесені фігурантам красногвардійської групи «справи про тероризм» у Південному окружному військовому суді у Ростові-на-Дону, та закликають міжнародну спільноту посилити тиск на державу-агресора.

ФОТО: gov.ua

ФОТО: gov.ua

Про це на своїй сторінці у Facebook заявила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова

«Я засуджую неправомірне рішення російського військового суду, адже наших співгромадян обвинуватили у злочині, якій вони не вчиняли», — наголосила правозахисниця.

Людмила Денісова зауважила, що російська сторона неодноразово порушувала права кримськотатарських політв’язнів.

«Хочу підкреслити, що права і свободи кримських татар грубо порушувались від моменту незаконних обшуків в їхніх домівках та затримання. Так, порушено право на об’єктивне розслідування, на ефективний засіб юридичного захисту, справедливий суд та принцип презумпції невинуватості», — підкреслила вона.

Людмила Денісова звернулася до міжнародної спільноти з проханням об’єднати зусилля та посилити тиск на Російську Федерацію, аби припинити політично вмотивовані переслідування громадян України в тимчасово окупованому Криму та звільнити усіх бранців Кремля.

Як повідомляв ATR.ua, вчора, 3 листопада Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону оголосив вирок фігурантам «справи про так званий тероризм» (красногвардійська група) Рустему Емірусеінову, Арсену Абхаірову та Ескендеру Абдулганієву. Так, Рустема Емірусеінова було засуджено на 17 років позбавлення волі з відбуванням перших двох років у в'язниці, решту терміну — в колонії суворого режиму, Арсена Абхаірова — на 13 років, з відбуванням перших двох років у в'язниці, Ескендера Абдулганієва — на 12 років, також з відбуванням двох перших років у вʼязниці.

Нагадаємо, 14 лютого 2019 року в смт. Октябрське Красногвардійського району Криму співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар Рустема Емірусеінова, Арсена Абхаірова та Ескендера Абдулганієва. Після цього чоловіків затримали, їх звинувачують у «причетності до діяльності терористичної організації».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ