Вступити до родини ATR

Омбудсмен закликає міжнародне співтовариство відреагувати на переслідування ПЦУ у Криму

5 листопада 2020, 14:57
1004

Репресії країни-окупанта проти української церкви у тимчасово окупованому Криму прямо суперечать міжнародному праву.

ФОТО: FB/Denisova

ФОТО: FB/Denisova

Про це на своїй сторінці у Facebook заявила уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова.

Омбудсмен поінформувала, що представники окупаційної «адміністрації», яка діє на території тимчасово окупованого півострова, пред’явили митрополиту Сімферопольському і Кримському Клименту судове рішення з вимогою демонтувати храм Православної Церкви України «Неопалима купина» у Євпаторії та сплатити штраф у розмірі 50 тис. рублів.

«Такі дії агресора прямо суперечать міжнародному праву, зокрема Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод та Міжнародному пакту про громадянські і політичні права», — наголосила Денісова.

Окрім того, за словами омбудсмена, Росія вкотре ігнорує резолюцію Генасамблеї ООН 74/168, в якій міжнародне співтовариство закликає Кремль забезпечити свободу віросповідання і релігії без будь-якої дискримінації або введення штучних регуляторних бар'єрів.

«Хочу підкреслити, що до початку тимчасової окупації на Кримському півострові діяло 49 українських православних релігійних організацій, але через репресії окупанта їх залишилося 6. Десятки храмів, молитовних будинків і місць богослужіння були захоплені і знаходяться під контролем окупаційної адміністрації Росії. Засуджую дії країни-окупанта Росії, спрямовані на знищення Православної Церкви України і переслідування її вірних і закликаю міжнародну спільноту рішуче відреагувати на порушення основних прав людини на території тимчасово окупованого Криму», — додала Денісова.

Раніше митрополит Кримський єпархії Православної церкви України Климент звернувся до генерального секретаря ООН Антоніу Гуттереша через утиски Православної церкви України в окупованому Росією Криму.

Як відомо, раніше «Арбітражний суд» Криму зобов'язав передати у користування «Міністерству майнових відносин» Криму приміщення Кафедрального собору святих рівноапостольних Володимира і Ольги, де раніше проводила богослужіння Кримська єпархія УПЦ (КП), яка перейшла в Православну церкву України (ПЦУ). Після цього, за словами архієпископа Сімферопольського і Кримського Климента, Кафедральний собор у Сімферополі розграбували. Синод Православної церкви України закликав посилити міжнародні санкції проти РФ за розграбування собору у Сімферополі.

Окрім того, наприкінці липня архієпископ Сімферопольський і Кримський ПЦУ Климент отримав постанову «служби судових приставів» окупованого Криму про знесення церкви ПЦУ в Євпаторії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ