Вступити до родини ATR

У Білорусі тисячі людей вшановують памʼять Романа Бондаренка

13 листопада 2020, 14:34
790

У Білорусі, 13 листопада, тисячі людей вийшли на вулиці своїх міст, щоб вшанувати памʼять загиблого Романа Бондаренка, який помер в реанімації після побиття силовиками Лукашенка.

Про це повідомляє «БЕЛСАТ».

Зазначається, що сьогодні та завтра відбудуться поминальні акції, як у Білорусі, так і за її межами.

Зокрема, в Мінську люди зібралися, щоб вшанувати памʼять загиблого Романа Бондаренко на площі «Перемен». Вони принесли з собою квіти та свічки, також були плакати із написами «Не забудем, не простим», «Я — мы — Роман Бондаренко». Пообіді люди утворили ланцюги солідарності, Бондаренка вшанували хвилиною мовчання.

У Гродно також відбулась акція вшанування героя, близько 500 людей вийшли на площу з квітами та свічками, о 12 годині машини почали сигналити під дзвони костелу.

Наразі відомо, що у Бресті затримали чотирьох людей, які вишикувалися в ланцюг пам'яті в районі «Схід» неподалік від місця, де стріляли в Геннадія Шутова.

Як відомо, ввечері 11 листопада у двір багатоповерхівки, де жив 31-річний Роман Бондаренко, приїхали невідомі у цивільному одязі і балаклавах для того, щоб зняти червоно-білі стрічки та прапори, які використовує білоруська опозиція. У Романа Бондаренка сталася сутичка з силовиками, один з них сильно штовхнув його, внаслідок чого Бондаренко вдарився головою об гірку. Потім його посадили в мікроавтобус і відвезли до відділку міліції. Звідти активіста в надважкому стані доправили у лікарню. Лікарі оцінювали шанси хлопця вижити як 1 до 1000. Увечері 12 листопада Бондаренку стало гірше, він помер у лікарні.

Нагадаємо, акції протесту у Білорусі не вщухають з дня виборів президента — 9 серпня. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Світлани Тихановської вийшли на стихійні акції протесту в Мінську та інших містах. До розгону протестувальників влада залучила ОМОН та військових. Відтоді кожні вихідні в Мінську відбуваються масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ