Вступити до родини ATR

МЗС закликає міжнародну спільноту сприяти звільненню громадянських журналістів у Криму

17 листопада 2020, 08:35
694

Перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джеппар на зустрічі міністрів країн-членів Коаліції за свободу ЗМІ закликала світову спільноту посилити тиск на Росію для звільнення дев'ятьох кримських журналістів.

Фото: МЗС України

Фото: МЗС України

Про це повідомляє пресслужба МЗС України.

«Дев’ять громадянських журналістів-кримських татар нині знаходяться за ґратами: Сервер Мустафаєв, Тимур Ібрагімов, Марлен Асанов, Сейран Салієв, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Осман Арифмеметов, Рустем Шейхалієв та Амет Сулейманов. Закликаю міжнародну спільноту посилити тиск на Росію задля забезпечення їхнього звільнення», — наголосила дипломат.  

Звертаючись до учасників, Еміне Джеппар повідомила, що ситуація зі свободою ЗМІ на тимчасово окупованих територіях України є критичною.

«Через репресії та погрози життю російською окупаційною владою незалежні журналісти були змушені залишити окуповані частини Донбасу та Криму», — підкреслила вона. 

Окрім того, Еміне Джеппар запросила міжнародних партнерів підтримати українську ініціативу щодо створення у Києві штаб-квартири міжнародного офісу протидії дезінформації.

Нагадаємо, що Коаліція за свободу ЗМІ (Media Freedom Coalition) — неформальне об'єднання країн, створене у 2019 році для розвитку співпраці у сфері посилення захисту свободи ЗМІ та безпеки журналістів. Україна приєдналася до Коаліції у 2019 році під час інавгураційної зустрічі країн-учасниць у Лондоні. Станом на листопад 2020 року, коаліція нараховує 37 учасників.

Як повідомляв ATR.ua, Прокуратура Автономної Республіки Крим і міста Севастополя розслідує 17 кримінальних проваджень, що стосуються злочинів, скоєних проти журналістів в окупованому Криму.

Як відомо, після російської окупації Криму навесні 2014 року на півострові регулярно відбуваються обшуки у незалежних журналістів, громадських активістів, активістів кримськотатарського національного руху, членів Меджлісу кримськотатарського народу, а також кримських мусульман, підозрюваних у зв’язках із забороненою в Росії організацією «Хізб ут-Тахрір».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ