Вступити до родини ATR

Американська компанія Moderna заявила про ефективність своєї вакцини від COVID-19

17 листопада 2020, 09:26
678

Під час третьої фази випробувань вакцини від COVID-19, розробленої американською компанією Moderna, її ефективність склала близько 94,5%.

Про це компанія повідомила з посиланням на дані експертів Ради з моніторингу безпеки даних (DSMB), підконтрольного Національному інституту охорони здоров'я (NIH).

«Це поворотний момент в розробці нашої вакцини. Результат проміжного аналізу дав нам перше клінічне підтвердження того, що наша вакцина може запобігати захворюванню COVID-19, в тому числі у важкій формі», — прокоментував генеральний директор Moderna Стефан Бансель.

У Moderna також відзначили, що більшість учасників випробувань перенесли вакцинацію без будь-яких помітних побічних наслідків. Деякі з тих, кому була введена вакцина, скаржилися на болі в м'язах і суглобах, головний біль та почервоніння шкіри в місці ін'єкції. Однак, як правило, побічні явища тривали недовго.

У компанії попередили, що з надходженням нових даних оцінка ефективності вакцини може змінюватися. Проте Moderna найближчими тижнями планує звернутися до Управління з контролю за продуктами і ліками США (FDA) за дозволом на використання вакцини у надзвичайних ситуаціях.

До кінця 2020 року Moderna планує випустити 20 млн доз, які можуть бути використані для вакцинації населення США. У 2021 році компанія розраховує забезпечити випуск від 500 млн до 1 млрд доз вакцини.

Як повідомляв ATR.ua, на початку листопада німецька компанія BioNTech і американська Pfizer оголосили, що ефективність їхньої вакцини від коронавірусної хвороби COVID-19 перевищує 90%.

Як відомо, до третього етапу клінічних випробувань перейшли вже 11 компаній, а деякі навіть запланували постачання перших доз вакцини до весни 2021 року. Для лімітованого використання вже дозволили вакцини таких виробників: китайських компаній Sinovac і Sinopharm, російського Центру Гамалеї та ще одного розробника з Китаю CanSino Biologics.

У ВООЗ сподіваються, що масове щеплення від COVID-19 почнеться у середині 2021 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ