Вступити до родини ATR

Затримання на «Кримському мосту»: «поліція» не знайшла порушень у діях співробітників

20 листопада 2020, 08:53
745

В окупаційному «ДІБДР МВС» розглянули скаргу кримського татарина Сейдамета Сейтаблаєва, затриманого 3 листопада на «Кримському мосту». Він подав її по телефону через 3 години після зупинки транспортного засобу. У «ДІБДР» повідомили, що провели перевірку і не знайшли порушень в діях співробітників, а у випадку незгоди запропонували оскаржити її результати.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це повідомляють активісти «Кримської солідарності».

«Ми прямували на вирок кримським татарам з селища Биюк-Онлар у «справі» красногвардійської групи Хізб ут-Тахрір. При перетині «Кримського мосту» нас зупинили о 23.30 вечора 2 листопада і тримали до ранку 3 листопада. Підійшов співробітник «ДІБДР», співробітник «поліції» і ще одна людина без розпізнавальних знаків на одязі. Вони вилучили у всіх пасажирів паспорти, технічний паспорт автомобіля та посвідчення водія. При вилученні нічого виразно не пояснили. Сказали тільки, що тут стаціонарний пост і перевірка документів», — розповів Сейтаблаєв.

Через три години очікування він зателефонував до чергової частини «МВС», щоб повідомити про необґрунтоване затримання.

«Я їм пояснив все те, що з нами відбувалося і те, що нас утримують більше 3 годин без роз'яснення причин. Говорили нам тільки те, що у них «зависла програма», і тому вони не можуть нас швидко відпустити», — зазначив чоловік.

Після так званої перевірки окупанти деталей затримання кримському татарину так і не пояснили, але послалися на загальні нормативні акти.

«За результатами перевірки встановлено, що співробітники діяли в межах компетенції, встановленої Кодексом РФ про адміністративні правопорушення та Адміністративним регламентом виконання Міністерством внутрішніх справ РФ державної функції щодо здійснення Федерального державного нагляду за дотриманням учасниками дорожнього руху вимог Законодавства РФ в області безпеки дорожнього руху, затверджених наказом МВС України від 23.08.2017 №664», — йдеться у відповіді «начальника» «ДІБДР МВС» Криму Олега Гранковського.

Як повідомляв ATR.ua, сотні людей, які їхали з вечора 2 листопада з Криму до Ростова-на-Дону на оголошення вироку фігурантам красногвардійської групи «справи про тероризм», незаконно утримувалися співробітниками окупаційних патрульних служб на «Кримському мосту». Випустили з території тимчасово окупованого Криму лише один мікроавтобус з родичами. Інші були вимушені повернутися до Сімферополя.

Нагадаємо, що 3 листопада Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс вирок фігурантам «справи так званий тероризм» (красногвардійської групи): Рустема Емірусеінова засудили до 17 років позбавлення волі з відбуванням перших двох років у в'язниці, решту терміну — в колонії суворого режиму, також йому призначений один рік обмеження. Арсена Абхаірова засудили до 13 років, з відбуванням перших двох років у в'язниці. Ескендера Абдулганієва — до 12 років, також з відбуванням двох перших років у вʼязниці.

Як відомо, 14 лютого 2019 року в смт. Октябрське Красногвардійського району Криму співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар Рустема Емірусеінова, Арсена Абхаірова та Ескендера Абдулганієва. Після цього чоловіків затримали, їх звинувачують у «причетності до діяльності терористичної організації».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ