Вступити до родини ATR

Руйнування Херсонесу: МЗС України перевіряє інформацію щодо продажу бруківки

23 листопада 2020, 09:13
593

У МЗС України з’ясовують ситуацію щодо продажу на сайті Аvito бруківки з музею-заповідника Херсонес Таврійський.

Про це на своїй сторінці у Facebook повідомила перша заступниця міністра закордонних справ Еміне Джеппар.

«Мережею шириться інфо, що бруківка з Херсонесу Таврійського (у 2013 Херсонес Таврійський і його хора (сільськогосподарська округа) були включені до списку Світової спадщини ЮНЕСКО) виставлена на продаж та буцімто на неї вже є московський замовник», — зазначила вона.

За словами заступниці міністра, відповідне оголошення було розміщене на сайті Аvito, однак зараз його там немає.

«Вивчаємо ситуацію. Це, на жаль, страшна «класика» окупаційного жанру, яку в разі підтвердження доведемо до міжнародних партнерів», — додала Джеппар.

Водночас за інформацією Радіо Свобода, 18 листопада стало відомо про завершення робіт з укладання плитки на території Свято-Володимирського кафедрального собору в Херсонесі. В адміністрації музею стверджують, що покриття не було предметом охорони: воно було демонтоване.

Цього ж дня на сайті Аvito з’явилося оголошення від імені компанії Грунт опт.рф про продаж понад 1000 квадратних метрів плитки, нібито демонтованої «з місця хрещення князя Володимира».

Водночас адміністрація музею-заповідника назвала це оголошення «провокацією», заявивши, що йдеться про «звичайний товар, який стосунку до музею-заповідника не має».

Згодом адміністрація опублікувала лист, де компанія Грунт опт.рф вибачилася за розміщення цього оголошення.

Як повідомляв ATR.ua, раніше стало відомо, що «влада» окупованого Криму почала незаконне будівництво біля античних будівель у заповіднику Херсонес.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ