Вступити до родини ATR

«Справа Веджіє Кашка»: скаргу скерували до Європейського суду

24 листопада 2020, 08:53
653

Рідні Веджіє Кашка скерували до Європейського суду з прав людини скаргу на відмову Слідчого комітету Росії про порушення кримінальної справи за фактом смерті ветерана кримськотатарського національного руху.

Фото: RFE/RL

Фото: RFE/RL

Про це повідомив адвокат Микола Полозов на своїй сторінці у Facebook.

«Боротьба за справедливість щодо Веджіє Кашка триває. Вичерпавши всі можливості в рамках російської юрисдикції, рідні Веджіє Кашка звернулися до Європейського суду з прав людини. Скарга вже направлена туди пару тижнів тому. Очікуємо комунікацію суду. Я переконаний, незважаючи на всі складності, на протидію російської репресивної системи, на всі ці спроби «не здати своїх», винні в загибелі цієї героїчної жінки опиняться на лаві підсудних і правда переможе», — йдеться у повідомленні

Як повідомляв ATR.ua, у травні «Верховний суд» окупованого Криму відхилив апеляцію захисту на відмову кримського «управління» Слідкома РФ порушити кримінальну справу за фактом смерті ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка під час її затримання російськими силовиками в Сімферополі в листопаді 2017 року.

Нагадаємо, 23 листопада 2017 року ФСБ РФ спільно з Міністерством внутрішніх справ затримала у Сімферополі кримських татар Бекіра Дегерменджі, Кязима Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача і Куртсеїта Абдуллаєва, якого пізніше відпустили. Окупанти звинуватили чоловіків в нібито «вимагання» в громадянина Туреччини. Однак, кримські татари намагалися допомогти родині Веджіє Кашка повернути вкрадені цим громадянином Туреччини гроші. Йдеться про Юсуфа Айтана, громадянина Туреччини, який вкрав у сім'ї Кашка велику суму грошей. На думку першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джеляла, російські спецслужби використовували турка, або той сам пішов з ними на співпрацю, щоб таким чином уникнути повернення боргу.

Затримані кримські татари в момент облави в кафе знаходилися разом з Веджіє Кашка. Вони прийшли туди на прохання самого Юсуфа Айтана, який напередодні пообіцяв їм повернути гроші. Під час затримання Веджіє Кашка стало погано. Її відвезли на «швидкій». По дорозі в лікарню жінка померла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ