Вступити до родини ATR

Омбудсмен закликала відреагувати на умови утримання Олега Приходька

24 листопада 2020, 09:31
709

Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова закликала свою колегу в Росії Тетяну Москалькову та міжнародну спільноту відреагувати на умови утримання українського політвʼязня Олега Приходька, який перебуває у російському СІЗО.

ФОТО: FB/Denisova

ФОТО: FB/Denisova

Про це омбудсмен повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Через різке зниження слуху Олег Приходько позбавлений права на справедливий суд та ефективний засіб юридичного захисту, а неодноразові звернення його адвоката до суду з клопотанням про проведення кваліфікованого медичного обстеження та лікування залишилися без уваги. Крім того, кримського активіста утримують у погано освітленій камері, без належної вентиляції, з недотриманням норми санітарної площі на одну особу та у повній антисанітарії — наявні щури, таргани та комахи», — написала Денісова.

За словами Людмили Денісової, відповідно до положень Конвенції про захист прав людини і основних свобод такі факти порушення прав прирівнюються до катувань і нелюдського поводження та становлять пряму загрозу життю й здоров’ю Олега Приходька.

Окрім того, омбудсмен закликала терміново провести кваліфікований медичний огляд та забезпечити належні умови утримання політв’язню.

Як повідомляв ATR.ua, 9 жовтня 2019 року окупаційні силовики викрали зі свого будинку проукраїнського активіста Олега Приходька. 28 травня 2020 року у Південному окружному військовому суді Ростова-на-Дону розпочався розгляд по суті кримінальної справи щодо Олега Приходька. Активіста звинувачують за такими статтями КК РФ: ч. 1 ст. 30 і ч. 1 статті 205 (підготовка до вчинення терористичного акту), ч. 1 статті 222 (придбання та зберігання вибухових речовин) і ч. 1 статті 223-1 (виготовлення вибухових речовин). 27 березня 2020 року Приходьку продовжили арешт до 15 вересня 2020 року, а через кілька днів етапували до Ростова-на-Дону.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ