Вступити до родини ATR

У Росії не закрита справа проти моряків, захоплених біля Керченської протоки — Полозов

25 листопада 2020, 22:00
894

У Росії не закрита кримінальна справа щодо українських моряків, захоплених російськими військовими в ході атаки на кораблі ВМСУ 25 листопада 2018 року в районі Керченської протоки.

Про це повідомив адвокат Микола Полозов, який захищає моряків.

«Сама кримінальна справа проти моряків в Росії не закрита. Мабуть, до прийняття підсумкового рішення Міжнародним трибуналом ООН з морського права будь-яких змін в статусі цієї справи очікувати не варто. Але папір і час все стерплять, а для всіх нас головне, щоб усі моряки повернулися додому і Джессі теж. Слава героям», — написав адвокат.

Як повідомляв ATR.ua, 22 травня заступник міністра закордонних справ Євген Єнін у прямому ефірі підписав меморандум України до Міжнародного трибуналу з морського права ООН у справі про захоплення моряків і кораблів у Чорному морі в листопаді 2018 року.

У МЗС зазначили, що Росія повинна відповісти за порушення конвенції ООН із морського права, за утримування 9 місяців у російській в'язниці українських моряків і за утримування протягом 11 місяців кораблів.

Нагадаємо, 25 листопада 2018 року корабель ВМС РФ протаранив український буксир «Яни Капу», який з малими бронекатерами «Бердянськ» і «Нікополь» прямував з Одеси до Маріуполя. Росія захопила ці три корабля, а також екіпаж — 24 моряки.

7 вересня 2019 року відбувся обмін полоненими між Україною та РФ. До України повернулися 35 українців — 24 військовополонених моряки і 11 політв'язнів. З 35 українців був звільнений лише один кримський татарин — Едем Бекіров.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ