Вступити до родини ATR

Білорусь висловила протест послу України через акції в Києві

26 листопада 2020, 11:45
845

Міністерство закордонних справ Білорусі викликало посла України Ігоря Кизима та вручило йому ноту протесту через серію акцій біля білоруського посольства у Києві.

Про це повідомляє пресслужба МЗС Білорусі.

«Українському дипломату вручена нота МЗС, в якій білоруська сторона висловила рішучий протест у зв'язку з безперервною серією антибілоруських акцій щодо Посольства Республіки Білорусь в Україні і зажадала забезпечити на належному рівні безпеку дипломатичної місії відповідно до норм Віденської конвенції про дипломатичні зносини від 18 квітня 1961 р . Послу виражена крайня стурбованість бездіяльністю компетентних органів України щодо припинення провокацій і відсутністю належних заходів реагування на відповідні офіційні запити білоруської сторони», — йдеться у повідомленні.

У відомстві наполягають, що протести українців проти влаштованих Лукашенком політичних репресій біля будівель дипломатичних місій створюють «безпосередню загрозу» для їхніх співробітників та членів їх сімей.

Окрім того, міністерство очікує на реакцію української сторони щодо учасників акцій протесту через вчинені акти вандалізму під посольствами у Києві та Львові.

Нагадаємо, що Україна, як і багато інших країн, не визнала результатів президентських виборів у Білорусі, переможцем яких себе оголосив колишній голова держави Олександр Лукашенко.

Як відомо, акції протесту у Білорусі не вщухають з дня виборів президента — 9 серпня. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Світлани Тихановської вийшли на стихійні акції протесту в Мінську та інших містах. До розгону протестувальників влада залучила ОМОН та військових. Відтоді кожні вихідні в Мінську відбуваються масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ