Вступити до родини ATR

Не встиг ознайомитися зі «справою»: Шабан Умеров очікує на призначення попереднього слухання

30 листопада 2020, 08:10
791

Захист фігуранта другої сімферопольської групи «справи про тероризм» Шабана Умерова очікує на вручення обвинувального висновку і призначення попереднього слухання. Політв’язень не встиг вивчити всі томи матеріалів кримінальної «справи».

Про це повідомив адвокат Назім Шейхмамбетов, передають активісти «Кримської солідарності».

«Незважаючи на те, що Шабан Умеров ознайомився з 39-ма томами кримінальної справи з 57-ми, слідчий ФСБ припинив процес ознайомлення. В ході даної слідчої дії був заявлен ряд клопотань, зокрема: про виклик свідків, про залучення письмових доказів, про додатковий допит, проведення очних ставок з прихованими свідками і про витребування ряду доказів. Підсумки поки нам невідомі», — розповів адвокат.

Раніше ФСБ завершила ознайомлення Ескендера Сулейманова з матеріалами «справи». Він встиг вивчити 38 томів з 57.

«Ескендер ознайомився з 38-ма томами і теж не в повному обсязі. Ми відповідні зауваження внесли в протокол. Я з 57-ми томів був ознайомлений з 55-ю. Слідчий мене навіть не повідомляв про те, що є ще 2 томи. Коли було засідання щодо обмеження терміну ознайомлення з матеріалами кримінальної справи мене і Ескендера, суддя сказала, що нібито ми повинні самі бути в ФСБ і цікавитися — це повний абсурд. Тобто адвокат сам повинен цікавитися цією «справою», просити слідчого про те, щоб він його повідомив, хоча в кримінально-процесуальному кодексі ясно прописано, що слідчий повинен повідомляти адвоката про слідчі дії заздалегідь, протягом 5 діб», — прокоментував адвокат Рустем Кямілєв.

Нагадаємо, 21 жовтня окупаційний «Київський районний суд» Сімферополя також обмежив термін розгляду матеріалів «справи про так званий тероризм» фігурантам другої сімферопольської групи Шабану Умерову, Ремзі Бекірову, Фарходу Базарову, Яшару Муедінову та Рустему Шейхалієву. Загалом аналогічні постанови «суду» є вже у 14-ти фігурантів цієї «справи».

Як повідомляв ATR.ua, внаслідок облави ФСБ на кримських татар у Криму 27 березня 2019 року були затримані 20 осіб за підозрою у «причетності до діяльності терористичної організації». 28 березня стало відомо про затримання у Ростові-на-Дону ще трьох кримських татар, в чиїх будинках на півострові окупанти напередодні провели обшуки. Пізніше «Київський райсуд» Сімферополя заарештував усіх 23 кримських татар. Згодом деяких фігурантів «справи» незаконно етапували до Росії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ