Вступити до родини ATR

НАТО посилить співпрацю з Україною у Чорноморському регіоні

1 грудня 2020, 08:42
806

Північноатлантична Рада у середу проведе телеконференцію, під час якої обговорюватимуться напрямки політичного та практичного співробітництва з міністрами закордонних справ України та Грузії у регіоні Чорного моря.

Про це заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг на пресконференції у понеділок, повідомляє «Укрінформ».

«Чорноморський регіон має стратегічну важливість для НАТО та для всіх союзників. Три союзники по Альянсу — Туреччина, Болгарія і Румунія є прибережними країнами. Ми тісно працюємо з нашими партнерами, яких високо цінуємо, з Грузією і Україною. Тож НАТО зберігає суттєву присутність в регіоні Чорного моря та буде тісніше працювати з Україною і Грузією», — сказав він.

Столтенберг наголосив, що Росія продовжує порушувати територіальну цілісність та суверенітет України, мілітаризуючи окупований півострів. НАТО ж обіцяє збільшити політичну та практичну підтримку України, аби спільними зусиллями сприяти зміцненню безпеки у Чорноморському регіоні.

«Про те, як будемо вирішувати разом ці проблеми, ми поговоримо у середу, коли зустрінемося з міністрами закордонних справ цих двох країн-партнерів», — додав генсек НАТО.

Зустріч Північноатлантичної Ради (NAC) на рівні міністрів закордонних справ відбудеться у форматі захищеної телеконференції 1-2 грудня 2020 року.

Як повідомляв ATR.ua, у жовтні очільник МЗС Дмитро Кулеба в рамках онлайн-конференції «The Road to Warsaw Security Forum» наголосив, що НАТО має продемонструвати серйозність щодо захисту Чорного моря і забезпечити безпеку навігації в Чорному морі.

Нагадаємо, військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ