Вступити до родини ATR

«Не пікет, а мітинг»: окупанти продовжують відкривати «справи» проти матерів політв’язнів

1 грудня 2020, 09:51
991

Проти матері фігуранта красногвардійської групи «справи про тероризм» Арсена Абхаірова Зеліхи Абхаірової порушили адміністративну «справу».

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це повідомляє адвокат Ліля Гемеджі, передають активісти «Кримської солідарності».

Зазначається, що «справа» знаходиться на контролі уповноваженого поліції відділу МВС Росії у Красногвардійському районі, капітана поліції Олега Шерігова. У визначенні повідомляється, що аналогічне визначення винесено і щодо іншої учасниці поодинокого пікету — Зуре Емірусеінової. При цьому адреси, за якими проходили поодинокі пікети матерів політв'язнів, і час проведення не збігаються.

У документі повідомляється, що Емірусеінова стояла на узбіччі автодороги «межа з Україною-Сімферополь-Алушта-Ялта» біля села Амурське. Про це, за словами Шерігова, хтось повідомив телефоном в день пікету. Про пікет другої жінки співробітники поліції дізналися з Фейсбуку.

Тепер відділу МВС Росії у Красногвардійському районі необхідний час для «проведення процесуальних дій, передбачених главою 26 КоАП Росії, що вимагають значних витрат часу, а саме встановити свідків і очевидців».

«Мені складно взагалі це коментувати. Як вони будуть пов'язувати два різних поодиноких пікети в один нібито мітинг, я не знаю. Будемо вивчати матеріали», — прокоментувала адвокат Гемеджі.

Нагадаємо, 31 жовтня у Красногвардійському районі Криму у селищах Жовтневе та Амурське пройшли жіночі поодинокі пікети. Зеліха Абхаірова, Зуре Емірусеінова та Еміне Абдулганієва вийшли з протестом проти кримінального переслідування їхніх дітей. На пікет Зуре Емірусеінової, що встигла простояти лише кілька хвилин, приїхала поліція і відібрала пояснення у неї та її невістки Аліє Емірусеінової, після чого почала складати протокол. Жінці несподівано стало погано, її госпіталізували в лікарню з гіпертонічним кризом.

Як повідомляв ATR.ua, 3 листопада Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону виніс вирок фігурантам «справи так званий тероризм» (красногвардійської групи): Рустема Емірусеінова засудили до 17 років позбавлення волі з відбуванням перших двох років у в'язниці, решту терміну — в колонії суворого режиму, також йому призначений один рік обмеження. Арсена Абхаірова засудили до 13 років, з відбуванням перших двох років у в'язниці. Ескендера Абдулганієва — до 12 років, також з відбуванням двох перших років у вʼязниці.

Як відомо, 14 лютого 2019 року в смт. Октябрське Красногвардійського району Криму співробітники ФСБ провели обшуки в будинках кримських татар Рустема Емірусеінова, Арсена Абхаірова та Ескендера Абдулганієва. Після цього чоловіків затримали, їх звинувачують у «причетності до діяльності терористичної організації».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ