Вступити до родини ATR

Посол Литви відвідав пункти пропуску на адмінмежі з окупованим Кримом

2 грудня 2020, 08:50
703

Постійний представник президента в Автономній Республіці Крим Антон Кориневич разом з послом Литовської Республіки в Україні Вальдемарасом Сарапінасом відвідали контрольні пункти «Каланчак» і «Чаплинка» на адмінмежі з тимчасово окупованим Кримом та зустрілися із внутрішньо переміщеними особами з півострова, які нині мешкають на Херсонщині.

Про це повідомляє пресслужба Офісу президента.

«Кожен візит на адміністративну межу з тимчасово окупованою територією Криму для нас є особливим. КПВВ — це не тільки важливий стратегічний об'єкт, де здійснюється пропуск наших громадян, а й місце, де можна особисто поспілкуватися з тими, хто постійно проживає в Криму. Це місце, де кримчан зустрічає український прапор, і саме на КПВВ можна прослідкувати зміну державного підходу у турботі про власних громадян, які стали заручниками окупації», — зауважив постійний представник президента.

За його словами, для України важливо, щоб міжнародні партнери, такі як Литва, Велика Британія, Канада, бачили реальну картину та наслідки тимчасової окупації Криму.

«Ці країни були серед перших, які відреагували на спробу анексії, послідовно підтримуючи Україну на міжнародній арені в боротьбі за деокупацію Криму. Для команди Представництва також важливо інформувати партнерів про поточну ситуацію, яка склалася в Криму з дотриманням прав людини і порушенням норм міжнародного права, переслідуванням представників української громади та корінного кримськотатарського народу окупаційними адміністраціями», — наголосив Антон Кориневич.

Він зазначив, що іноземні дипломати приділяють надзвичайно велику увагу темі порушення прав людини Російською Федерацією та невиконання нею своїх зобов'язань щодо захисту цивільного населення на території тимчасово окупованого Кримського півострова.

Як повідомляв ATR.ua, на початку листопада на запрошення Антона Кориневича адмінмежу з Кримом відвідала посол Великої Британії в Україні Мелінда Сіммонс, а до цього наприкінці вересня — посол Канади в Україні Лариса Ґаладза.

Нагадаємо, що військове вторгнення Росії до Криму почалося в лютому 2014 року. Озброєними людьми у камуфляжній формі були захоплені парламент і уряд Криму, держустанови, військові бази і аеропорт. 16 березня в Криму провели «референдум про приєднання Криму до Росії». Його Москва намагалася використати для виправдання анексії півострова, що належить Україні. Верховна Рада України офіційно оголосила датою початку тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією 20 лютого 2014 року. Щорічно 26 лютого в Україні відзначається День кримського спротиву російській окупації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ