Вступити до родини ATR

Дружину ще одного політв’язня відвідала «поліція»

3 грудня 2020, 08:12
510

Співробітники окупаційного «МВС» Криму навідалися за місцем прописки Заріни Джеппарової — дружини політв'язня Арсена Джеппарова — за якою та проживала до заміжжя. Не заставши жінку, співробітники провели опитування сусідів.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це повідомила адвокат Ліля Гемеджі, передають активісти «Кримської солідарності».

«Співробітники «поліції», не заставши її за місцем реєстрації, провели опитування сусідів і з'ясовували наступні питання: якого вона віросповідання, як давно прийняла Іслам, чи дотримується канонів Ісламу, чи носить хустку, і як сусіди можуть її характеризувати. Ми можемо спостерігати тенденцію, коли такі відпрацювання проходять вже масово по всьому Криму. Надходять і інші відомості щодо таких візитів», — розповіла Гемеджі.

Адвокат Ліля Гемеджі вважає, що такі операції окупаційної «поліції» Криму носять незаконний характер, а люди мають право відмовлятися від опитувань, що зачіпають їхні конституційні права.

«Всі ті люди, до яких звертаються співробітники «поліції» за отриманням інформації щодо тих чи інших осіб, можуть абсолютно невмотивовано, без пояснення причин відмовлятися від участі в такому опитуванні. Це не є для них обов'язковим. І перш ніж давати будь-які пояснення необхідно пам'ятати, що ці пояснення, якщо вони будуть брехливими, будуть оскаржені в рамках чинного законодавства. І я хотіла б зазначити, що і Аня, і Заріна залишаються стійкими, ці дівчата витримали тиск, кримінальне переслідування своїх чоловіків і впораються з тиском і переслідуванням щодо них самих», —  додала адвокат.

Як повідомляв ATR.ua, 28 листопада співробітники «поліції» прийшли до Анни Богачової — дружині політв'язня Вадима Сірука, яка мешкає в Нижньогірському районі Криму. «Правоохоронці» були у цивільному одязі і хотіли відібрати у жінки пояснення, нібито виконуючи наказ «МВС» Криму — «відпрацювати неофітів».

Нагадаємо, 12 листопада 2019 року Південний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив фігурантів «справи про так званий тероризм» (ялтинська група) сумарно до 76 років тюремного ув'язнення у колонії суворого режиму. Так, Мусліма Алієва засудили до 19 років, Інвера Бекірова — до 18, Емір-Усеина Куку і Вадима Сірука — до 12, Рефата Алімова — до 8 і Арсена Джеппарова — до 7 років ув'язнення.

Як відомо, 12 лютого 2016 року після масових обшуків в окупованій Ялті окупанти затримали, а пізніше й заарештували шістьох мешканців Ялти: Інвера Бекірова, Вадима Сірука, Мусліма Алієва і Емір-Усеіна Куку. 18 квітня того ж року були затримані Рефат Алімов і Арсен Джеппаров. Усіх шістьох чоловіків окупанти звинуватили в участі у «терористичній організації». Згодом фігурантів цієї «справи» незаконно етапували з окупованого Криму у Ростов-на-Дону (РФ).

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ