Вступити до родини ATR

Окупанти провели обшук у будинку 63-річного активіста Казима Аметова

4 грудня 2020, 09:41
1002

4 грудня у будинку 63-річного активіста, фігуранта «справи Веджіє Кашка» Казима Аметова, відбулися слідчі заходи.

Про це у Facebook повідомляють активісти «Кримської солідарності».

«На в'їзді в Грушевку Судакського району чергувала машина Росгвардіі. Біля будинку Аметова стояв мікроавтобус із співробітниками силових структур. Обшук почався о 7:30, закінчився о 8:35. Постанову видано «Київським районним судом» Сімферополя», — йдеться у повідомленні.

За словами Казима Аметова, в обшуку брали участь 10 осіб. Серед них — двоє понятих, з якими сім'я не знайома. На питання «Звідки ви?», відповіли «з Сімферополя».

Під час обшуку у всіх членів родини були вилучені телефони. Казима Аметова окупанти питали про його сина. Він пояснив, що син на заробітках.

З літератури окупаційні силовики хотіли вилучити Коран.

«Коран не чіпайте. Покладіть на місце», — обурився політв’язень.

Як повідомляв ATR.ua, в середині листопада «Залізничний районний суд» Сімферополя розпочав розгляд позову Казима Аметова у зв'язку з нелюдськими умовами утримання під вартою в ІТТ Бахчисарая та в СІЗО №1 Сімферополя. Кримський татарин перебував під вартою з 23 листопада 2017 року по 24 січня 2019 року, а у липні цього року звернувся до суду з позовною заявою.

Нагадаємо, 24 січня «Київський районний суд» Криму змінив запобіжний захід фігурантам «справи Веджіє Кашка» Бекіру Дегерменджі, Казиму Аметову та Руслану Трубачу на домашній арешт. Вони перебували у СІЗО 15 місяців.

Як відомо, 23 листопада 2017 року ФСБ РФ спільно з Міністерством внутрішніх справ затримала в Сімферополі кримських татар Бекіра Дегерменджі, Казима Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача та Куртсеїта Абдуллаєва, якого пізніше відпустили. Окупанти звинуватили чоловіків у нібито «вимаганні» у громадянина Туреччини. Насправді ж, кримські татари намагалися допомогти родині Веджіє Кашка повернути вкрадені цим громадянином гроші. Йдеться про Юсуфа Айтана, громадянина Туреччини, який вкрав у сім'ї Кашка велику суму грошей. На думку першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, російські спецслужби використовували турка, або той сам пішов з ними на співпрацю, щоб таким чином уникнути повернення боргу.

Затримані кримські татари в момент облави в кафе знаходилися разом з Веджіє Кашка. Вони прийшли туди на прохання самого Юсуфа Айтана, який напередодні пообіцяв їм повернути гроші. Під час затримань Веджіє Кашка стало погано. По дорозі в лікарню жінка померла.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ