Вступити до родини ATR

Еміне Джеппар запросила Молдову приєднатися до Кримської платформи

7 грудня 2020, 14:40
643

Перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джеппар під час зустрічі з послом Республіки Молдова в Україні Русланом Болбочаном запросила Молдову приєднатися до Кримської платформи.

Про це повідомляє пресслужба МЗС.

«Перша заступниця міністра поінформувала співрозмовника про численні факти порушення російською окупаційною владою прав людини у Криму та мілітаризацію півострова. У ході розмови вона також представила міжнародну ініціативу Кримська платформа і запросила молдовську сторону активно долучитися до її роботи», — йдеться у повідомленні.

Співрозмовники відзначили налаштованість України та Молдови на продовження діалогу, а також наголосили на незмінній взаємній підтримці суверенітету та територіальної цілісності обох держав.

Окрім того, Еміне Джеппар нагадала, що Україна є учасником переговорного процесу з придністровського врегулювання.

«Ми підтримуємо ініціативу новообраної президентки Молдови Маї Санду щодо якнайшвидшого виведення російських військових підрозділів з Придністровського регіону Молдови», — додала перша заступниця міністра.

Нагадаємо, 30 листопада новообрана президентка Мая Санду на пресконференції в Кишиневі виступила за реформування місії миротворців у Придністровʼї. Там розташовані приблизно 1500 російськи військових, що залишилися там з часів СРСР, а також великі склади зброї.

Як повідомляв ATR.ua, раніше новообраний президент Молдови Мая Санду назвала дії РФ проти України агресією і висловила позицію, що вважає Крим окупованою частиною України.

Як відомо, у Молдові 15 листопада відбувся другий тур президентських виборів. У ньому взяли участь орієнтована на євроінтеграцію очільниця партії «Дія і солідарність» Мая Санду та підтриманий Партією соціалістів проросійський чинний глава держави Ігор Додон. Переможцем виборів стала експрем’єр-міністр Молдови Мая Санду, вона отримала 57,75% виборців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ