Вступити до родини ATR

Україна схвалила новий санкційний механізм ЄС щодо порушень прав людини

8 грудня 2020, 08:09
522

Україна підтримала створення нового санкційного механізму Європейського союзу щодо порушень прав людини та висловила надію, що це допоможе покарати винних у порушенні прав людини в окупованому Криму.

Про це повідомляє пресслужба МЗС України. 

«Україна вітає і підтримує запровадження Європейським Союзом нового універсального санкційного механізму у сфері порушень прав людини, який сьогодні було затверджено рішенням Ради ЄС. Цим рішенням ЄС вкотре засвідчив, що є визнаним світовим лідером у боротьбі з порушеннями прав людини», —  йдеться у повідомленні.

За попередньою інформацією, санкції будуть вводити у відповідь на вчинення геноциду, злочинів проти людства та інших серйозних порушень прав людини. Зокрема, йдеться про катування, рабство, позасудові страти, довільні арешти або затримання.

У відомстві нагадали, що з 2014 року у Криму тривають переслідування місцевих за їхню громадянську позицію. Окрім того, на півострові продовжуються політично вмотивовані ув'язнення, тортури та вбивства, а також відсутні свободи слова, релігії та право на національну ідентичність. У зв'язку з цим у МЗС України сподіваються, що новий санкційний механізм ЄС спонукатиме окупаційну «владу» Криму припинити порушення прав людини на півострові.

«Розраховуємо, що новий санкційний механізм Євросоюзу буде ефективним і системним інструментом покарання винних у порушеннях основоположних прав людини на тимчасово окупованих територіях України і спонукатиме окупаційну «адміністрацію» до припинення цих злочинів», — підкреслили у МЗС.

Окрім того, у відомстві наголосили, що держава-окупант повинна забезпечити безперешкодний доступ міжнародних правозахисних та гуманітарних організацій до Криму з метою моніторингу становища з правами людини та полегшення умов життя українських громадян, які там перебувають.    

«Очікуємо, що імплементація правозахисного санкційного режиму стане частиною нашого регулярного діалогу з ЄС з питань прав людини, а також консультацій щодо правових наслідків тимчасової окупації АР Крим і м. Севастополь», —  додали у пресслужбі.

Як повідомляв ATR.ua, Європейський союз ухвалив рішення щодо введення нового режиму санкцій за порушення в галузі прав людини. Новий санкційний механізм має прискорити реагування ЄС на порушення прав людини у всьому світі. Зокрема, він передбачає замороження активів та заборону на в’їзд.

Як повідомляв ATR.ua, раніше Рікард Йозвяк анонсував продовження санкцій ЄС проти Росії та наголошував, що лідери Євросоюзу продовжать санкції без жодних суперечок, адже «дні, коли цей пункт займав час на самітах ЄС, давно минули».

Нагадаємо, що до обмежувальних заходів Європейського Союзу проти Росії щодо дій, які підривають територіальну цілісність, суверенітет і незалежність України, приєдналися ще чотири країни — Чорногорія, Албанія, Норвегія і Ліхтенштейн.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ