Вступити до родини ATR

В ООН ухвалили резолюцію проти мілітаризації Криму

8 грудня 2020, 08:37
618

Генеральна асамблея ООН у понеділок, 7 грудня, ухвалила резолюцію «Проблема мілітаризації Автономної Республіки Крим та міста Севастополь (Україна), а також частин Чорного і Азовського морів».

Про це йдеться на сайті пресслужби МЗС України.

«Цьогорічна резолюція — новий елемент зростаючого правового тиску на Росію. Ухвалення резолюції свідчить про те, що мілітаризація Криму, яка здійснюється Російською Федерацією як державою-окупантом, залишається в центрі уваги міжнародного співтовариства, яке розглядає перетворення Криму на величезну військову базу як пряму загрозу безпеці і стабільності у регіоні», — прокоментував міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба.

У тексті резолюції, зокрема, засуджується російська тимчасова окупація Криму і відзначається, що така окупація становить загрозу міжнародній безпеці, то ж  міжнародна спільнота має консолідувати зусилля з метою деокупації Криму, зокрема, у рамках Кримської платформи.

У резолюції також йдеться, що окупація Криму з боку Російської Федерації шкодить архітектурі міжнародної безпеки й режиму контролю над озброєнням, особливо таким, що здатне нести ядерні заряди.

Окрім того, резолюція містить заклик до Росії припинити військову підготовку дітей, що проживають на окупованому півострові, метою якої є подальша служба у збройних силах Росії.

«Відтепер Україна має в своєму юридичному арсеналі додатковий переконливий політико-правовий аргумент для просування деокупації Криму», — додали у відомстві.

Документ підтримали 63 держави, проти проголосували 17 країн, разом із Росією.

Як повідомляв ATR.ua, 18 листопада третій комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН схвалив проєкт п’ятої оновленої і посиленої резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь», у якій пропонується зафіксувати на міжнародному рівні факт катування ФСБ РФ людей в окупованому Криму. 22 держави тоді не підтримали резолюцію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ