Вступити до родини ATR

Друга сімферопольська «справа про тероризм»: «суд» продовжив арешт на місяць

9 грудня 2020, 08:52
912

«Верховний суд» Криму продовжив термін утримання під вартою фігурантам другої сімферопольської групи «справи про тероризм» Асану Янікову, Сейтвелі Сейтабдієву, Акіму Бекірову, Ремзі Бекірову, Фарходу Базарову, Шабану Умерову, Джемілю Гафарову, Раїму Айвазову та Ризі Ізетову до 14 січня, а Ескендеру Сулейманову — до 9 січня 2021 року. Засідання пройшли у закритому режимі.

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про підсумки «судових» засідань розповіли адвокати Сафіє Шабанова, Рустем Кямілєв, Іслям Веліляєв та Сіяр Панич, передають активісти «Кримської солідарності».

«На жаль, клопотання про допуск ЗМІ задоволено судом не було. Також не було задоволено клопотання про проведення «судового» засідання у відкритому режимі. «Прокуратура» просила продовжити запобіжний захід на 30 діб, тобто до 14 січня 2021 року. «Суд» це клопотання задовольнив, не зважаючи на те, що захист і Яніков заперечували проти цього клопотання», — розповіла Сафіє Шабанова.

Ескендеру Сулейманову «суд» продовжив арешт до 9 січня. Захист з цією постановою не згоден і планує її оскаржити.

«О 3 годині ночі йому повідомили про те, що у нього сьогодні «судове» засідання. Він навіть не знав про це. Коли він про це заявив в «суді», «суддя» просто проігнорував і виніс відповідне рішення про продовження арешту», — повідомив адвокат Рустем Кямілєв.

Родичів політв'язнів не допустили на оголошення рішення, хоча вони були забезпечені масками та готові сідати з дотриманням соціальної дистанції.

Адвокат Сіяр Панич повідомив, що захист готується до розгляду «справи» по суті у Південному окружному військовому суді.

Як повідомляв ATR.ua, раніше «Верховний суд» Криму продовжив термін утримання під вартою політв’язню, фігуранту другої сімферопольської «справи про тероризм» Рустему Сейтхалілову до 6 січня 2021 року, а Руслану Сулейманову та Сейрану Муртазі — до 15 грудня 2020 року.

Як відомо, внаслідок облави ФСБ на кримських татар у Криму 27 березня були затримані 20 осіб за підозрою у «причетності до терористичної організації». 28 березня стало відомо про затримання в Ростові-на-Дону ще трьох кримських татар, в чиїх будинках на півострові окупанти напередодні провели обшуки. Пізніше «Київський райсуд» Сімферополя заарештував усіх 23 кримських татар. Багатьох політв'язнів етапували в РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ