Вступити до родини ATR

Друга сімферопольська «справа про тероризм»: «суд» продовжив арешт ще дев’ятьом політв’язням

11 грудня 2020, 08:55
673

«Верховний суд» Криму продовжив запобіжний захід фігурантам другої сімферопольської «справи про тероризм» Сейрану Муртазі, Аліму Карімову, Рустему Шейхалієву, Ерфану Османову, Осману Аріфмеметову, Меджиту Абдурахманову, Іззету Абдулаєву, Владлену Абдулкадирову та Руслану Сулейманову до 14 січня 2021 року. Засідання відбулися у закритому режимі. Адвокати з рішенням «суду» не згодні та готують апеляційні скарги.

Про це повідомили активісти «Кримської солідарності».

«Одним з доводів, чому Руслана потрібно утримувати під вартою, прокуратура наводила факт подвійного громадянства. Нібито Руслан може сховатися від слідства і також вплинути на хід «справи». При цьому ніякими фактами ці доводи не підкріплювалися. Ми говорили про те, що в Криму у нього тісні соціальні зв'язки. За межами Криму у нього немає коштів для існування. Паспорт громадянина України, який був вилучений під час обшуку, не може служити підставою», — розповіла адвокат Ліля Гемеджі.

Розглядаючи «справу» громадянського журналіста Рустема Шейхалієва, «суд» не взяв до уваги аргументацію захисника про проблеми зі здоров'ям політв’язня.

«У клопотанні прокурора було сказано про те, що немає підстав змінити йому запобіжний захід через стан здоров'я. На що захист звернула увагу, що за час утримання під вартою Рустем Шейхалієв неодноразово звертався зі скаргами на стан здоров'я із заявами про необхідність медичного огляду і обстеження. Всі його звернення залишилися без належної уваги. Тобто якщо його не обстежували, не виявили будь-які захворювання, то як можна говорити, що їх у нього немає», — прокоментувала адвокат Еміне Авамілєва.

За повідомленням активістів, усі інші засідання пройшли за схожим сценарієм. На думку адвоката Марлена Халікова у рішеннях «суддів» не було новизни, і «судове засідання пройшло очікувано».

Як повідомляв ATR.ua, 9 грудня «Верховний суд» Криму також продовжив термін утримання під вартою фігурантам другої сімферопольської групи «справи про тероризм» Асану Янікову, Сейтвелі Сейтабдієву, Акіму Бекірову, Ремзі Бекірову, Фарходу Базарову, Шабану Умерову, Джемілю Гафарову, Раїму Айвазову та Ризі Ізетову до 14 січня, а Ескендеру Сулейманову — до 9 січня 2021 року. Засідання пройшли у закритому режимі.

Нагадаємо, внаслідок облави ФСБ на кримських татар у Криму 27 березня були затримані 20 осіб за підозрою у «причетності до терористичної організації». 28 березня стало відомо про затримання в Ростові-на-Дону ще трьох кримських татар, в чиїх будинках на півострові окупанти напередодні провели обшуки. Пізніше «Київський райсуд» Сімферополя заарештував усіх 23 кримських татар. Багатьох політв'язнів етапували в РФ.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ