Вступити до родини ATR

Звинуватили у симуляції нездужання та пригрозили одиночною камерою: співробітники СІЗО змушують Джаппарова брати участь у засіданнях

17 грудня 2020, 17:10
952

Співробітники ростовського СІЗО звинуватили політв'язня Айдера Джаппарова у симуляції нездужання та погрожували йому переміщенням в одиночну камеру в разі чергової неявки на суд.

Про це політв'язень Джаппаров повідомив сьогодні на засіданні Південного окружного військового суду у сфабрикованій білогірській «справі про тероризм», розповіла у коментарі для сайту ATR адвокат Сафіє Шабанова.

«Джаппаров Айдер сказав на суді, що співробітники СІЗО звинувачували його в симуляції нездужання та погрожували йому переміщенням в одиночну камеру. Сьогодні він також заявив про погане самопочуття», — сказала адвокат.

Вона додала, що зі слів Джаппарова, якби він знову відмовився їхати на засідання, то був би поміщений в одиночну камеру.

«Там, в разі необхідності майже неможливо отримати допомогу. А так співкамерники можуть підняти шум і викликати співробітників медчастини, коли йому погано», — заявила Шабанова.

Окрім того, на засіданні суддя оголосив відповідь на запит адвоката з медсанчастини СІЗО про стан здоров'я Джаппарова.

«Згідно з відповіддю, Джаппаров здоровий і може брати участь у судових засіданнях», —  резюмувала адвокат.
 

Як повідомляв ATR.ua, 15 грудня через нездужання Айдер Джаппаров відмовився покидати камеру СІЗО для участі у засіданні Південного військового окружного суду у сфабрикованій окупантами щодо нього, Ризи Омерова та Енвера Омерова «кримінальній справі про тероризм», а заплановане засідання не відбулося.

Нагадаємо, 10 червня 2019 року біля в’їзду на «Керченський міст» окупанти зупинили автомобіль з родичами кримськотатарських політв’язнів, які прямували у Ростов-на-Дону на суди. Тоді «правоохоронці» затримали Енвера Омерова. Пізніше стало відомо, що у цей час обшуки проводилися ще у кількох будинках кримських татар в окупованому Криму. У той день окупанти також затримали Айдера Джаппарова та сина Енвера Омерова — Ризу Омерова. Кримських татар звинуватили у причетності до «терористичної» організації.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ