Вступити до родини ATR

РФ продовжує ігнорувати українські резолюції ГА ООН: правозахисниця про ефект документу

21 грудня 2020, 10:03
659

Держава-агресорка РФ продовжує ігнорувати попередні чотири українські резолюції ГА ООН з прав людини у Криму та місті Севастополі.

Про ефективність документа розповіла правозахисниця, координатор «Центру прав людини» Тетяна Печончик у програмі BUGUN на телеканалі ATR.

«У резолюції посилюється увесь фактаж щодо політв'язнів, і вперше згадується ім'я Сервера Мустафаєва. Це є рідкістю, коли у резолюціях такого рівня конкретно згадується ім'я політв'язня», — підкреслила Печончик.

За її словами, у попередніх резолюціях згадувався Володимир Балух та Олег Сенцов, які зараз вже на волі. Однак правозахисниця зазначила, що раніше згадуваний кримськотатарський політв'язень Емір-Усеін Куку все ще утримується РФ.

«Це також заклик надати доступ на півострів міжнародним місіям з прав людини. Відновити роботу меджлісу кримськотатарського народу і припинити переслідування української православної церкви», — додала Печончик.

Не зважаючи на те, що держава-окупант ігнорує чотири попередні документи ГА ООН щодо ситуації на півострові, резолюції грають істотну роль у підтримці теми Криму на міжнародному рівні.

«Це інструмент, що дозволяє інформувати світ про проблему окупації Криму РФ. Окрім того, це факти та аргументи, які стануть інструментами задля розширення санкцій проти РФ і, відповідно, тиску на владу країни-агресорки», — резюмувала Печончик.

Нагадаємо, 18 листопада третій комітет 75-ї сесії Генеральної Асамблеї ООН схвалив проєкт п’ятої оновленої і посиленої резолюції «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь», у якій пропонується зафіксувати на міжнародному рівні факт катування ФСБ РФ людей в окупованому Криму. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ