Вступити до родини ATR

Водна проблема провокує соціально-політичну кризу в окупованому Криму

22 грудня 2020, 15:40
701

Дефіцит води у Криму матиме серйозні соціальні та політичні наслідки для окупаційної «влади» та Москви, що здійснює контроль над півостровом. З огляду на те, що у Кремлі недооцінили можливість водної кризи, коли «влада» планувала злочинну кримську авантюру, зараз на півострові назрівають протиріччя між центром та окупаційною «адміністрацією» в питанні вирішення проблеми водопостачання.

Про це розповіли експерти у програмі BUGUN на телеканалі ATR.

«Тобто брак води підвищуватиме соціальну напругу. Вода є однією з базових потреб людини. Російська влада стверджує, що води є вдосталь. В останньому спілкуванні з народом Путін заявив, що у Криму завжди були проблеми з водою. Мовляв, будуть вирішувати — воду знайдуть», — сказав експерт, політолог, співзасновник Національної платформи «Діалог про мир та безпечну реінтеграцію» Олег Саакян.

Водночас аналітик ГО «КримSOS» Дмитро Ярошенко вважає, що поставити опріснення в Ялті — це рожева мрія будь-якого окупаційного чиновника та можливість привласнити величезні кошти.

«В цілому, це короткочасні заходи, що згубно впливають на природу. За такої експлуатації Крим найближчим часом перетвориться на пустелю», — додав він.

Ярошенко зазначив, що до окупації основним споживачем води з Північно-Кримського каналу була сільськогосподарська діяльність.

«А зараз витрата води йде на користь будівництва, військових баз, промислових об'єктів. Тобто зараз вода не надходить через діяльність країни окупанта. Це може призвести до демографічних проблем сільських районів», — наголосив експерт.

Він впевнений, що РФ використовуватиме Крим як «велику військову базу з обмеженими витратами, де кримчанам немає місця».

Як відомо, Північно-Кримський канал був побудований у 1963 році. До окупації Криму Росією півострів отримував звідти близько 85% прісної води. З травня 2014 року подача води Північно-Кримським каналом перекрита владою України.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв раніше заявив, що Україна може розглянути питання відновлення постачання води в Крим лише за однієї умови — якщо Росія визнає півострів тимчасово окупованою територією України.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ