Вступити до родини ATR

Джемілєв: Путін має визнати, що Крим — це Україна, щоб отримати воду

9 вересня 2020, 09:57
880

Україна може розглянути питання відновлення постачання води в анексований Крим тільки за однієї умови — якщо Росія визнає півострів тимчасово окупованою територією України.

ФОТО: ATR.ua

ФОТО: ATR.ua

Про це повідомив лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв у коментарі Obozrevatel TV.

«Я б порушив питання про постачання води, а також електрики, продуктів харчування. Але у мене є одна умова. До речі, коли перекривали електрику, була розмова про те, що, може, треба відновити, там же люди. <...> Я сказав: давайте будемо відновлювати, тільки будемо укладати договір про те, що електрика поставляється з материкової частини України в Автономну Республіку Крим, тимчасово окуповану Російською Федерацією. А про ціни поговоримо потім. Це перше. Друге — треба відразу ж створювати платформу для переговорів про повернення Криму в Україну, тобто про виконання норм міжнародного права. У таких випадках ми можемо розглядати це питання. Росія має офіційно звернутися й сказати: «Так, це територія України, давайте обговоримо питання про постачання води, електрики, продуктів харчування до приведення статусу Криму у відповідність з міжнародними нормами», — наголосив він.

Мустафа Джемілєв також вчергове звернув увагу на те, що основний обсяг води споживається не населенням окупованого Криму, а промисловими об'єктами, величезним будівництвом і військовими базами. Питної води для населення Криму вистачає.

«Те ж саме було й з електроенергією. Електроенергії для населення там ніколи не бракувало. Але вони ж діють виключно по-російськи: у першу чергу — військові бази, адміністративні будівлі, освітлення портретів Путіна, а якщо що залишиться — дістається населенню. Те ж саме й з водою. Вони у першу чергу забезпечують свої військові об'єкти, а потім кажуть: ну ось, проклята Україна не дає нам воду», — підкреслив лідер кримськотатарського народу.

Раніше стало відомо, що у Сімферопольському і Бахчисарайському районах анексованого Росією Криму через обміління водосховищ окупанти обмежили подачу питної води. Зокрема, що з 7 вересня кримська «влада» запровадила третій і найжорсткіший етап обмежень подачі питної води. Окупаційні «чиновники» у Криму заявили, що посуха перевершила їхні очікування. Вони сподівалися, що «дотягнуть» до осінніх опадів.

За даними ATR.ua, раніше у Києві запевнили, що питання відновлення постачання Україною води через Північно-Кримський канал в окупований Крим не стоїть на порядку денному. Очільник Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров заявляв, що питання подачі води в окупований Росією Крим для президента Росії Володимира Путіна може стати приводом для розширення агресії.

Як відомо, Північно-Кримський канал був побудований у 1963 році. До окупації Криму Росією півострів отримував звідти близько 85% прісної води. З травня 2014 року подача води Північно-Кримським каналом перекрита владою України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ