Вступити до родини ATR

«Латана свитка»: дії окупантів не вирішать проблему води у Криму

23 грудня 2020, 16:38
1029

Поки Крим був у складі України, 80% споживаної півостровом води надходило з Північно-Кримського каналу. 20% води у Криму — місцева. Вирішуючи проблему дефіциту води, окупанти займаються перенаправленням цих 20%.

ФОТО: crimea.ria.ru - підконтрольний РФ ЗМІ окупованого Криму

ФОТО: crimea.ria.ru - підконтрольний РФ ЗМІ окупованого Криму

Такими висновками поділився старший науковий співробітник Інституту водних проблем Російської академії наук Юрій Медовар в ефірі BUGUN на телеканалі ATR.

«Під кожним морем і океаном є прісні підземні води. Розвантаження підземних вод відбувається, минаючи річкову мережу, або через річкову мережу, як складова потоку. Річка взимку і влітку живиться за рахунок підземних вод. Нам не треба бурити свердловини у морі. Можна перехопити потік з боку материка РФ. Але якщо це робити з боку Криму, то необхідно розуміти, що там і так зараз багато свердловин, що створює навантаження. Більше того, ці потоки включені до тих 20% кримського єдиного водного балансу», —  стверджує експерт.

За його словами, до окупації Криму РФ у 2014 році пріоритетом водопостачання півострова був канал, який давав 300 кубометрів води за секунду.

«Що б Ви розуміли — це п'ять залізничних цистерн заходило в Крим потоком щомиті», —  уточнив Медовар.

Він переконаний, що буріння свердловин призведе до просідання водних рівнів, і тоді знизу підуть солонуваті води зі збільшеною мінералізацією.

«Якщо вживати воду з 2–3 грамами мінералізації на кубічний сантиметр, то це призведе до захворювань серцево-судинної системи, а люди будуть хворіти інфарктами, це абсолютно точно», — застерігає експерт.

Медовар закликає проводити нормальні дослідження, стежити за станом водних горизонтів, адже є ймовірність розвитку «воронки депресії»: міліють річки, озера і водосховища, оскільки не отримують живлення.

«Поверхневі і підземні води — це єдина система, і якщо ми нещадно експлуатуємо одну частину, друга втрачає те ж саме. Потрібно раціонально підходити до цього. Ось вам вишенька на торт —  зараз йде низка маловодних років, навесні водойми не встигають наповнитися. Власне, саме в результаті комплексу таких подій у Криму немає води. Те, що робить так звана «влада», це знаменита «латана свитка»: вони вирішують проблему в одному місці за рахунок перенаправлення потоку води з водосховищ в іншому, але там де вони беруть, вода зникне», —  резюмував експерт.

Як відомо, Північно-Кримський канал був побудований у 1963 році. До окупації Криму Росією півострів отримував звідти близько 85% прісної води. З травня 2014 року подача води Північно-Кримським каналом перекрита владою України.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв раніше заявив, що Україна може розглянути питання відновлення постачання води в Крим лише за однієї умови — якщо Росія визнає півострів тимчасово окупованою територією України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ