Вступити до родини ATR

Без Каховського водосховища Криму — «труба»: чим більше будуть викачувати, тим менше води залишиться у водосховищах

23 грудня 2020, 17:58
1106

Єдиний порятунок для Криму від зневоднення — це відновлення роботи Північно-Кримського каналу.

Про це заявив старший науковий співробітник Інституту водних проблем Російської академії наук Юрій Медовар в ефірі BUGUN на телеканалі ATR.

«Зруйновану систему Північно-Кримського каналу можна відновити, політикам РФ потрібно домовлятися з Україною, щоб по ньому пішла вода. Це найпростіший і найдоступніший шлях вирішення водної проблеми півострова», — сказав експерт.

Медовар впевнений, чим більше у Криму викачуватимуться підземні води, тим більше шкоди буде наноситися річковим та поверхневим, також ще менше води лишиться у річках і водосховищах.

«Солоні води вб'ють водоносні горизонти, які ще можна використовувати. Альтернативи каналу в питанні водопостачання Криму немає. Або є таке рішення — закрити усі підприємства і зупинити сільське господарство, і тоді води для водопостачання населення вистачить», — резюмував Медовар.

Як відомо, Північно-Кримський канал був побудований у 1963 році. До окупації Криму Росією півострів отримував звідти близько 85% прісної води. З травня 2014 року подача води Північно-Кримським каналом перекрита владою України.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв раніше заявив, що Україна може розглянути питання відновлення постачання води в Крим лише за однієї умови — якщо Росія визнає півострів тимчасово окупованою територією України.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ