Вступити до родини ATR

Від дефіциту води страждає військова та промислова діяльність окупантів: закон про заборону подачі води до Криму необхідний — Гончаренко

23 грудня 2020, 18:28
1234

У найпосушливіший рік у Криму може бути до 400 млн м3 води, а для побутових потреб жителів півострова необхідно 100 млн м3. Очевидно, що від дефіциту води в окупованому Криму найбільше страждає промисловість та військові бази РФ.

ФОТО: www.rbc.ru

ФОТО: www.rbc.ru

Таку думку висловив автор законопроєкту, народний депутат України від партії «Європейська солідарність» Олексій Гончаренко в ефірі BUGUN на телеканалі ATR.

«Ми точно не повинні у цьому Росії допомагати. Тому я вирішив винести на розгляд законодавчу заборону: якщо завтра Зеленський захоче заглянути комусь в очі, йому висунуть вимогу — подача води по кримському каналу, і тому важливо, щоб у таких умовах у нас була законна заборона на подачу води до Криму», — розповів Гончаренко.

За словами депутата, законопроєкт вносить зміни до водного кодексу та законопроєкту про правовий статус тимчасово окупованих територій і заборонить використання Північно-Кримського каналу.

«Ми бачимо, що у Криму наочно загострюється ситуація з дефіцитом води, відповідно РФ може посилити тиск на Україну у питанні подачі води», —  каже Гончаренко.

За його словами, це перший законопроєкт, який би регулював подачу води на тимчасово окуповану територію АР Крим. У січні він надійде до комітетів Верховної Ради України на розгляд.

«Я думаю, що усі фракції, крім ОПЗЖ повинні проголосувати за цей закон і вирішити цю проблему раз і на завжди», — резюмував Гончаренко.

Як відомо, Північно-Кримський канал був побудований у 1963 році. До окупації Криму Росією півострів отримував звідти близько 85% прісної води. З травня 2014 року подача води Північно-Кримським каналом перекрита владою України.

Лідер кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв раніше заявив, що Україна може розглянути питання відновлення постачання води в Крим лише за однієї умови — якщо Росія визнає півострів тимчасово окупованою територією України.

 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ