Вступити до родини ATR

Утримання в умовах СІЗО тяжкохворого політв'язня Гафарова продовжує ставити під загрозу його життя

14 січня 2021, 10:25
832

13 січня Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону відмовив у переведенні під домашній арешт тяжкохворого політв'язня Джеміля Гафарова.

Крім того, йому та ще чотирьом активістам було продовжено арешт строком на півроку, передають активісти ГО «Кримська солідарність», з посиланням на захисників Айдера Азаматова та Ріфата Яхіна. 

Адвокати брали участь у засіданні за допомогою відеоконференцзв'язку з так званого «Кримського гарнізонного військового суду» в Сімферополі.

«Заявлене клопотання в інтересах мого підзахисного Гафарова Джеміля, інваліда другої групи, про переведення його на домашній арешт було також відхилено. У клопотанні було розписано про те, що перехід з третьої на другу групу інвалідності за час перебування в СІЗО вже є зміненими умовами. Ці обставини вказують, що пенітенціарна система не може забезпечити належні умови утримання для інваліда з хронічною хворобою нирок», — прокоментував Яхін.

Як повідомляв ATR.ua, 13 січня Південний окружний військовий суд Росії ухвалив рішення про етапування кримськотатарських активістів Джеміля Гафарова, Сервера Газієва, Аліма Карімова, Сейрана Муртази та Ерфана Османова з Криму до СІЗО у Ростові-на-Дону.

Нагадаємо, внаслідок облави ФСБ на кримських татар у Криму 27 березня були затримані 20 осіб за підозрою у «причетності до терористичної організації». 28 березня стало відомо про затримання в Ростові-на-Дону ще трьох кримських татар, в чиїх будинках на півострові окупанти напередодні провели обшуки. Пізніше «Київський райсуд» Сімферополя заарештував усіх 23 кримських татар. Багатьох політв'язнів етапували в РФ. Ще одного політв’язня Раїма Айвазова затримали під час перетину російського кордону на КПВВ «Каланчак». 18 квітня 2019 року «Київський районний суд» Сімферополя обрав йому запобіжний захід у вигляді утримання під вартою. Також 10 червня 2019 року у селищі Строганівка під Сімферополем було затримано Ескендера Сулейманова, брата політв'язня Руслана Сулейманова, заарештованого під час масових обшуків 27 березня 2019 року. Таким чином, друга сімферопольська група «справи про тероризм» становила 25 осіб.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ