Вступити до родини ATR

Скаргу на відмову порушувати кримінальну справу щодо слідчого ФСБ тепер розглянуть у Південному окружному військовому суді Росії

15 січня 2021, 12:50
951

За словами адвоката Еміля Курбедінова, скарга була подана після того, як окупаційний «Севастопольський гарнізонний військовий суд» своїм рішенням відмовив у порушенні кримінальної справи стосовно працівників ФСБ, які змусили під тиском підписати Руслана Бекірова «свідчення» проти незаконно засудженого РФ політв'язня Енвера Сейтосманова.

«Руслан Бекіров подав заяву про злочин. Але слідчий-криміналіст, майор юстиції П.В. Звєрєв відмовив нам в порушенні кримінальної справи. Цю відмову ми оскаржили в Севастопольському гарнізонному військовому суді і тут теж підтримали позицію слідчого. На дане рішення ми подали апеляційну скаргу в Південний окружний військовий суд. Ми хочемо, щоб об'єктивно розглянули заяву про злочин Руслана Бекірова, подану до військової прокуратури», — сказав Курбедінов, передають активісти ГО «Кримська солідарність» на своїй сторінці у Facebook.

Раніше ATR.ua повідомляв про те, що 11 червня у селі Орлине Балаклавського району в окупованому Криму співробітники ФСБ затримали Руслана Бекірова. Кримського татарина силоміць доставили на допит, де повідомили, що окупанти проти нього порушили «кримінальну справу» нібито за дачу ним «завідомо неправдивих свідчень». Його адвокат повідомила, що чоловікові вручили підписку про невиїзд з окупованого Криму. За словами Бекірова, «справу» проти нього порушили через нібито різницю у письмових та усних свідченнях, які він давав у «суді» в якості свідка у «справі про так званий тероризм». Зокрема, йдеться про кейс політв’язня Енвера Сейтосманова.

Відомо, що раніше Руслан Бекіров звертався у правозахисний офіс у Сімферополі за юридичною консультацією. Тоді він розповів, що 29 березня 2019 року його затримала ФСБ і схиляла до співпраці.

Нагадаємо, Енвера Сейтосманова затримали 10 травня 2018 року. Після обшуку в його оселі у Севастополі кримському татарину інкримінували ст. 205.5 ч.2 КК РФ — «участь у забороненій в РФ організації «Хізб ут-Тахрір». Пізніше російське слідство посилило звинувачення — Сейтосманову додатково закидають «організацію діяльності терористичної організації» (ч.1 ст. 205.5). 5 грудня 2019 року Південний окружний військовий суд в Ростові-на-Дону (РФ) засудив фігуранта «справи про так званий тероризм» (севастопольська група) Енвера Сейтосманова до 17 років позбавлення волі у виправній колонії суворого режиму.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ