Вступити до родини ATR

Рішення ЄСПЛ дає можливість посилити тиск на РФ аж до арешту активів «Газпрому»

18 січня 2021, 15:41
621

Посилити санкційний тиск на країну-агресора дозволить прийняте рішення Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) щодо окупації Криму РФ, зокрема, надасть можливість для арешту активів «Газпрому».

Таку думку висловив Ярослав Юрчишин, нардеп Верховної Ради України від партії «Голос», в ефірі телеканалу Obozrevatel TV.

«Те, що заарештують якісь активи «Газпрому» за позовом України через те, що Росія відмовилася платити за використання майна, яке перебувало у Криму, цілком реалістично», — заявив він.

Нардеп додав, що «величезним досягненням» у рішенні ЄСПЛ є фіксація факту контролю Криму РФ до проведення псевдореферендуму.

«Тому будь-які порушення прав людини з того моменту є відповідальністю Росії», — впевнений Юрчишин.

На думку Юрчишина, остаточне рішення ЄСПЛ, що буде прийнято пізніше, відкриє нові можливості юридично перемагати країну-агресора як на рівні окремих випадків порушення прав людини, так і на рівні порушення прав України як держави.

«На глобальному рівні відтепер Україна, подавши позов і в інших судах, зокрема й щодо майна, яке Росія забрала силою на території Криму, за претензіями на мільярди доларів економічних втрат, так само може відштовхуватися від цієї дати», — додав він.

Як повідомляв ATR.ua, раніше Європейський суд з прав людини підтвердив контроль РФ над Кримом з лютого 2014 року, а не з часу так званого «референдуму».

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ