Вступити до родини ATR

Питання Криму та Донбасу на переговорах із путіним підніметься після отримання гарантій безпеки — Зеленський: ZAMAN

22 березня 2022, 19:12
1154

Президент України Володимир Зеленський має намір розмовляти з Путіним про статус окупованих Росією Криму та частин Донбасу після закінчення війни та отримання гарантій безпеки.

Про це він сказав на пресконференції журналістам громадських мовників.

«Я вважаю, що це  дуже важка історія. Для всіх. І Крим, і Донбас. І щоб там знайти якийсь вихід, потрібно зробити перший крок — гарантії безпеки, закінчення війни. Водночас домовитися, що ми вирішуємо питання тимчасово окупованих територій, але після цього. Чому? Тому що все дуже гаряче. Закінчиться цей блок і тоді, будь ласка, давайте говорити. На першій же зустрічі з президентом Росії я готовий порушувати ці питання — про окуповані території — вони актуальні, важливі», — підкреслив президент. 

Окрім того, Зеленський знов заявив, що члени Північноатланичного альянсу не хочуть вступу України до НАТО, тому що  бояться війни з росією. А росія наполягає на тому, що їй начебто давали гарантії про нерозширення блоку на Схід. Тому потрібно шукати нові формати гарантії безпеки України, але це неможливо без змін до Конституції, у якій зафіксовано курс України до НАТО. 

«Якщо бути відвертим, то щодо питання гарантії безпеки, ми з вами будемо говорити про зміну Конституції. А якщо ми будемо про це з вами говорити, то це вирішуватиметься не лише президентом, але вирішуватиметься і Радою, і народом України», — додав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ