Join the family ATR

У Зеленського зробили заяву в день вироку кримським татарам: Ми пам’ятаємо про кожного політв’язня

16 September 2020, 12:51
588

Постійне представництво президента України в Автономній Республіці Крим у день, коли російський суд має оголосити вирок вісьмом фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа), заявило про те, що Україна «пам’ятає про кожного політв’язня».

ФОТО: Кримська солідарність

ФОТО: Кримська солідарність

Про це йдеться у повідомленні відомства на офіційній сторінці у Facebook.

«35 дітей сьогодні можуть залишитись без батьківської турботи більше ніж на 15 років через те, що російська окупаційна влада продовжує курс на масові репресії, порушення прав людини та створення атмосфери страху в Криму. Ми пам’ятаємо про кожного політв’язня і докладаємо максимум зусиль для їх звільнення. Але ми розуміємо, що політично мотивовані переслідування закінчаться тільки після повної деокупації Криму і повернення туди українських прапорів», — заявили у Зеленського.

Нагадаємо, сьогодні о 15:00 Південний окружний військовий суд у Ростові-на-Дону планує винести вирок вісьмом фігурантам «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська справа).

Раніше російська прокуратура запросила такі терміни ув’язнення для громадян України: Марлену Асанову — 20 років і штраф у 800 тисяч рублів, Мемету Бєлялову — 21 рік, Тимуру Ібрагімову — 20 років. Їх звинувачення розглядає як організаторів забороненої в РФ організації («Хізб ут-Тахрір»). Іншим фігурантам справи просять такі терміни: Серверу Зекір’яєву — 15 років, Серверу Мустафаєву — 17 років, Сейрану Салієву — 19 років, Ернесу Аметову й Едему Смаїлову — по 17 років і 6 місяців ув’язнення у колонії суворого режиму.

Як повідомляв ATR.ua, напередодні вироку кримськотатарські політв’язні виступили з останнім словом. Так, Сервер Мустафаєв заявив, що він є громадянином України, і що він шкодує про те, що кримські татари не змогли своєчасно зупинити кровожерного ворога і агресора. Інший політв’язень Ернес Аметов сказав на суді, що він нічого не порушував і не розуміє, за що його засуджують. Марлен Асанов, зі свого боку, наголосив, що владу в Криму у 2014 році захопили не кримські татари, а спецслужби Росії. Ще один фігурант цієї «справи» Сервер Зекір’яєв у своєму виступі запевнив, що Москва мстить кримським татарам за їхню проукраїнську позицію.

У жовтні 2017 року під час масових облав у Бахчисараї за обвинуваченням у «тероризмі» окупанти затримали шістьох кримських татар: Тимура Ібрагімова, Марлена Асанова, Мемета Белялова, Сейрана Салієва, Сервера Зекір`яєва та Ернеса Аметова. У травні 2018 року в Криму також затримали координатора «Кримської солідарності» Сервера Мустафаєва та жителя села Долинне Бахчисарайського району Едема Смаїлова. Обвинувачення проти них долучили до «справи про так званий тероризм» (друга бахчисарайська група).