Вступити до родини ATR

На політв’язня Сулейманова під час пошуків його сина чинився тиск у СІЗО

31 липня 2020, 11:09
1433

На кримськотатарського політв'язня Руслана Сулейманова, який втратив 3-річного сина, чинився психологічний тиск з боку російських силовиків у СІЗО Сімферополя.

Про це повідомила адвокат політв'язня Ліля Гемеджі після відвідин підзахисного у кримському СІЗО.

За словами адвоката, в день похорону 3-річного Муси Сулейманова вона намагалася домовитися з окупантами, щоб ті дозволили Руслану Сулейманову попрощатися із сином, але їй відмовили. Гемеджі змогла зустрітися зі своїм підзахисним у СІЗО лише після дженазе.

«Я йому розповіла як це сталося, які є версії. А він мені сказав, що в суботу (25 липня — ред.) до нього прийшла велика кількість «правоохоронців». Всі вони не представлялися йому, були у цивільному одязі, чинили на нього психологічний тиск, вимагали сказати, де знаходиться його син. Відпрацьовували версію, що викрадення було ініційовано Русланом, щоб чинити певний тиск на «правоохоронні органи», — розповіла Ліля Гемеджі.

Також вона повідомила, що після зникнення 3-річного Муси Сулейманова невідомі у Криму стежили за нею. Гемеджі вважає, що це переслідування «виглядає цілком логічним», бо російські силовики відпрацьовували версію викрадення дитини родичами і знайомими Руслана Сулейманова.

«Я вважаю, що «правоохоронні органи» неприпустимо застосовують подібні методи до мого підзахисного. Весь цей тиск розрахований на те, щоб сформувати у суспільстві певну думку, чинити психологічний тиск на самого Руслана», — наголосила адвокат.

Нагадаємо, ввечері 24 липня син кримськотатарського політв’язня Руслана Сулейманова Муса Сулейманов грався у пісочниці біля будинку за адресою: вулиця Азатлик, 8. Востаннє хлопчика бачили вчора близько шостої вечора. Мати дитини каже, що ненадовго зайшла до будинку, а коли повернулася на вулицю, то дитина вже зникла. Пошуки Муси Сулейманова тривали майже дві доби — з вечора 24 липня. До його пошуків долучилися тисячі небайдужих мешканців Криму, «правоохоронці» та волонтери.

26 липня об 11 годині стало відомо, що тіло 3-річного Муси Сулейманова було знайдено у каналізаційній ямі біля будинку, де жила дитина. 27 липня у Криму відбувся дженазе (похорон).

У Меджлісі кримськотатарського народу заявили про готовність сприяти в залученні необхідних фахівців і юристів з метою встановлення об'єктивних обставин смерті 3-річного Муси Сулейманова, який є сином політв'язня Руслана Сулейманова.

Руслан Сулейманов — це кримськотатарський політв’язень, фігурант «справи про так званий тероризм» (друга сімферопольська група). Його затримали унаслідок облави ФСБ на кримських татар у Криму 27 березня 2019 року. Окупанти закидають йому причетність до організації «Хізб ут-Тахрір» (заборонена в РФ). Нещодавно у Руслана Сулейманова у СІЗО виявили ваду серця.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ