Вступити до родини ATR

Тихановська покинула Білорусь через тиск влади — штаб

11 серпня 2020, 11:37
946

Кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська була змушена виїхати з крани під тиском білоруської влади. Її від'їзд дозволив звільнити начальника її штабу Марію Мороз, затриману напередодні виборів.

ФОТО: Илья Питалев

ФОТО: Илья Питалев

Про це повідомила довірена особа Тихановської Ольга Ковалькова, пише TUT.by.

«У Світлани не було вибору. Важливо, що вона на волі і жива. Вони поїхали разом з Марією Мороз. Однак в заручниках продовжує перебувати частина команди Світлани. Зараз у нас два завдання: захистити наш вибір і зупинити кровопролиття. Зараз ситуація критична, якби нам всім не було важко, нам потрібно відмовитися від насильства, ми повинні захищати нашу перемогу легальними, ненасильницькими способами. Ми закликаємо всі демократичні сили і прихильників змін об'єднуватися, сьогодні ми будемо проводити екстрені консультації і домовлятися про спільні дії», — заявила Ковалькова.

Як повідомляв ATR.ua, 11 серпня глава Міністерства закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус повідомив, що опозиційна кандидатка Світлана Тихановська виїхала з Білорусі до Литви. Напередодні у штабі Тихановської заявили, що їм невідомо про її місцеперебування. Ввечері 10 серпня з’явились дані, що Світлану Тихановську утримують у будівлі Центрального виборчого комітету. Прес-секретар кандидатки у президенти Анна Красуліна підтвердила, що Тихановська перебувала у будівлі ЦВК близько трьох годин з адвокатом, але вони були у різних кімнатах. Після цього вона вийшла з ЦВК, сказала: «Я прийняла рішення», і поїхала в невідомому напрямку. У штабі тоді заявили, що підтримують з нею зв’язок, але не знають, про яке рішення йдеться.

Нагадаємо, що за попередніми офіційними результатами ЦВК Білорусі, Олександр Лукашенко перемагає з 80,23% голосів, у Світлани Тихановської — 9,9% голосів.

Як повідомляв ATR.ua, 9 серпня у Білорусі відбулися президентські вибори. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До їхнього розгону залучили ОМОН, зокрема автозак силовиків в’їхав у натовп протестувальників, а міліція стріляла гумовими кулями. Акції протесту продовжилися і 10 серпня. Водночас силовики вкотре використали проти демонстрантів сльозоточивий газ, світло-шумові гранати та гумові кулі, у відповідь в них летіли коктейлі Молотова та каміння. У МВС країни заявили, що напередодні у Мінську під час масових протестів загинув чоловік, який нібито збирався кинути в бік силовиків вибухівку.

Окрім того, відомо, що 11 серпня у Білорусі запланований масштабний страйк, ініційований учасниками акцій протесту проти фальсифікацій результатів президентських виборів.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ