Вступити до родини ATR

ЄС вводить санкції проти влади Білорусі

2 жовтня 2020, 09:15
733

Представники Європейського Союзу погодили введення санкцій проти влади Білорусі. Зокрема, з 2 жовтня запроваджуються обмеження відносно 40 офіційних осіб, Лукашенка у переліку немає.

Про це повідомив брюсельський журналіст Рікард Йозвяк у Twitter.

«Санкції щодо Білорусі мають ввести наступного тижня», — написав він.

Окрім того, очільник Європейської Ради Шарль Мішель на пресконференції підтвердив, що ЄС з 2 жовтня введе санкції відносно 40 офіційних осіб Білорусі, відповідальних за фальсифікацію виборів і порушення прав людини.

«За письмовою процедурою ми імплементуємо санкції щодо Білорусі», — заявив Мішель.

За його словами, Олександра Лукашенко до списку санкцій наразі не внесли, але ЄС буде стежити за ситуацією.

«Список потенційних санкцій щодо Білорусі був вироблений раніше. Європейська Рада приймає політичне рішення з тим, щоб ці санкції були прийняті та набрали чинності», — додала голова Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

Нагадаємо, 15 вересня Верховна Рада України ухвалила заяву щодо подій у Білорусі, у якій визнала, що президентські вибори в сусідній країні не були ані вільними, ані чесними, та висловила політичну підтримку запровадженню санкцій проти відповідальних за фальсифікації і застосування насильства проти протестувальників.

Зазначимо, 23 вересня у мінському Палаці Незалежності відбулася інавгурація Олександра Лукашенка. У ЄС на це заявили про невизнання легітимності Олександра Лукашенка.

Як відомо, акції протесту Білорусі не вщухають з дня виборів президента — 9 серпня. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Світлани Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До розгону протестувальників влада залучила ОМОН та військових. Відтоді кожні вихідні у Мінську відбуваються масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ