Вступити до родини ATR

Верховна Рада офіційно виступила за санкції проти Білорусі

15 вересня 2020, 13:18
658

Верховна Рада 15 вересня ухвалила заяву щодо подій у Білорусі, у якій визнала, що президентські вибори в сусідній країні не були ані вільними, ані чесними, та висловила політичну підтримку запровадженню санкцій проти відповідальних за фальсифікації і застосування насильства проти протестувальників.

За відповідну заяву проголосували 228 народних депутатів, пише «Європейська правда».

Зокрема, українські нардепи підтвердили, що президентські вибори в Білорусі не були ані вільними, ані чесними і пройшли в умовах цілковитої відсутності змагань між кандидатами, їх рівного доступу до ЗМІ, невідповідності процедури виборів стандартам ОБСЄ та Ради Європи, а також неприсутності на них спостерігачів від авторитетних міжнародних організацій.

Українські депутати висловили підтримку необхідності запровадження персональних санкцій щодо Білорусі.

«Верховна Рада приєднується до оцінок Європейського парламенту щодо недемократичного характеру президентських виборів у Білорусі та підтримує запровадження санкцій стосовно осіб, відповідальних за фальсифікації результатів виборів і застосування насильства проти протестувальників», — йдеться у заяві.

Окрім того, нардепи вимагають  звільнення всіх без винятку затриманих і сподіваються, що офіційна влада Білорусі не допустить подальшої ескалації й напруги в білоруському суспільстві і переслідувань опонентів.

Зазначимо, що високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Європейський Союз не вважає Александра Лукашенка легітимним президентом Білорусі. Він додав, що ЄС готує персональні санкції щодо Білорусі, які мають бути схвалені найближчим часом — до проведення засідання Євроради наступного тижня.

Раніше прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Росія визнає підсумки виборів у Білорусі і вважає президента країни Олександра Лукашенка «легітимним» главою держави.

Як відомо, акції протесту Білорусі не вщухають з дня виборів президента — 9 серпня. Коли екзит-пол повідомив перші попередні результати, прихильники опозиційниці Світлани Тихановської вийшли на стихійні акції протесту у Мінську та інших містах. До розгону протестувальників влада залучила ОМОН та військових. Відтоді кожні вихідні у Мінську відбуваються масові акції. Силові органи Білорусі продовжують застосовувати насильство проти демонстрантів і затримують учасників протесту. З початку демонстрацій, за даними опозиції, було затримано понад 10 тис. осіб, кілька людей загинули.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ