Вступити до родини ATR

У Зеленського прокоментували проведення голосування за зміни у Конституцію РФ у Криму

1 липня 2020, 11:59
977

Постійне представництво президента України в АРК наголошує, що голосування за зміни у Конституцію РФ в окупованому Криму є неправомірним з точки зору міжнародного права. У відомстві заявили, що Росія продовжує прикривати власні злочини різноманітними «референдумами», перекладаючи відповідальність за це на «народ».

Про це йдеться в офіційній заяві Постійного представництва президента України в АРК.

«Для незмінної влади у Російській Федерації давно стало правилом прикривати власні злочини референдумами, перекладаючи відповідальність за такі злочини з політичної еліти країни на «народ». В 2014 році ми бачили, як під виглядом «референдуму» було проведено військову операцію та окуповано український Крим. До 1 липня 2020 року тривало загальноросійське голосування щодо внесення змін до Конституції Російської Федерації для легітимації продовження правління президента РФ. І хоч до старту голосування всі вже розуміли, що в Кремлі знають необхідний результат, впродовж тижня, з 25 червня 2020 року, росіяни голосували на виборчих дільницях, у дворах, з машин», — йдеться у повідомленні.

У Зеленського наголосили, що проведення даного голосування в окупованому Криму є неправомірним з точки зору міжнародного права, адже Крим і Севастополь — це невід’ємні частини України.

«Будь-які «результати» проведення такого голосування на тимчасово окупованій території України не вважатимуться легітимними ані Україною, ані міжнародним співтовариством. Закріплення в Конституції РФ положень про те, що дії, направлені на відчуження частини території РФ, а також заклики до таких дій не допускаються, не мають жодного юридичного значення щодо тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим та м. Севастополя, оскільки вони є невід’ємними складовими частинами території України, а не частинами території РФ. З точки зору міжнародного права, його основних принципів, Статуту ООН РФ не є сувереном території АР Крим та м. Севастополя і, відповідно, так зване «включення» цієї території до складу РФ є неправомірним і не має жодних юридичних наслідків», — додали у представництві.

Як повідомляв ATR.ua, у Росії та на окупованих нею територіях Криму та Донбасу з 25 червня по 1 липня відбувається голосування щодо поправок до Конституції РФ. Зокрема, ці поправки дозволять чинному президенту Володимиру Путіну знову балотуватися на цей пост у 2024 році. Загалом Путін зможе залишатися при владі до 2036 року.

Меджліс кримськотатарського народу засудив проведення голосування за зміни у Конституцію РФ в окупованому Криму. Представницький орган корінного народу Криму звернувся до міжнародних партнерів України та до представників української влади із закликом вжити заходів, аби консолідовано дати відсіч російській агресії.

Зазначимо, що 30 червня на запрошення окупантів до Криму прибула «делегація» французьких та німецьких депутатів для спостереження за незаконним голосуванням щодо змін у Конституцію РФ у Криму. Напередодні Міністерство закордонних справ України закликало Францію офіційно відреагувати на незаконний візит французької «делегації» депутатів Європарламенту в окупований Крим.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ